Yhteiskunta 

Tämän kategorian tuotteet 

Eurobarometre: external-borders ©AP Images/ European Union-EP        

Muuttoliikekriisi on osoittanut, että vapaan liikkuvuuden Schengen-alue vaatii toimiakseen vahvat ulkorajat. Viimeisimmän Eurobarometri-kyselyn mukaan 71 % eurooppalaisista haluaa unionin suojelevan näitä rajoja nykyistä paremmin. Lue, millaisia keinoja parlamentilla on käytössään rajaturvallisuuden parantamiseksi.

European Parliament LIBE committee delegation to Calais        

Kansalaisvapauksien valiokunnan mepit matkustivat eilen Pohjois-Ranskan Calaisiin, jonne kerääntyy Englannin kanaalin yli pyrkiviä pakolaisia ja maahanmuuttajia. Portugalilaisjäsen Ana Gomesin (S&D) johtama lähetystö tutustui leirillä elävien ihmisten olosuhteisiin ja tapasi paikallisia virkamiehiä, kansalaisjärjestöjen edustajia sekä Britannian ja Ranskan rajaviranomaisia.

Diesel emission check ©AP Images/ European Union-EP        

Volkswagen-skandaalin paljastuttua parlamentti perusti erityisen tutkintavaliokunnan selvittämään autoalan päästömittausten luotettavuutta. Sen puheenjohtaja, belgialainen Kathleen Van Brempt (S&D) kertoo tutkimusten etenemisestä Facebook Live -lähetyksessä torstaina 14. heinäkuuta kello 15 Suomen aikaa. Tutkintavaliokunta järjestää parhaillaan kuulemisia autoteollisuuden edustajille sekä entisille komissaareille.

MEP LOCHBIHLER on Human Trafficking_        

Ihmiskauppa on nykyajan orjuutta, jossa kauppiaat tekevät voittoa myymällä uhrejaan esimerkiksi prostituutioon tai pakkotyöhön. Viime viikon täysistunnossa hyväksyttiin päätöslauselma siitä, kuinka Euroopan unionin ulkopolitiikkaa voidaan käyttää ihmiskaupan torjumiseen. Mietinnön esittelijä, saksalainen Barbara Lochbihler (Vihreät / EVA) toivoi haastattelussamme enemmän toimia uhrien suojelemiseksi ja pakkotyön ja rahanpesun torjumiseksi.

Pitääkö energiajuomien saada väittää, että kofeiini tehostaa valppautta ja keskittymistä? Christel Schaldemose (ALDE) on eri mieltä.
       

Saako sokeripitoisen energiajuoman etiketissä mainita, että sen sisältämä kofeiini parantaa valppautta ja keskittymiskykyä? Parlamentin kansanterveydestä vastaava valiokunta pelkää tämän vaikuttavan lapsiin ja teineihin, jotka ovat energiajuomien suurin kuluttajaryhmä. Ennen keskiviikon 15. kesäkuuta valiokuntaneuvottelua kysyimme esittelijä Christel Schaldemoselta (S&D, Tanska), miksi hän vastustaa komission ehdotusta energiajuomien terveysväittämien sallimisesta.

Parlamentin jäsenet kisatunnelmissa        

"Saksa voitti vuonna 1980, kun valmentajana toimi Jupp Derwall..." Tänään 10. toukokuuta taisto jalkapallon Euroopan-mestaruudesta käynnistyy Ranskassa. Pyysimme puhemies Martin Schulzia ja parlamentin jäseniä jakamaan parhaat muistonsa aiemmista turnauksista, veikkaamaan voittajia sekä paljastamaan, miten he itse viettävät tämänvuotisia kisoja.

©European Union - Frontex        

Yhteiskunta 
 

Tämän vuoden aikana Eurooppaan on saapunut meriteitse 200 000 henkilöä, joista yli 2 500 on kuollut tai kadonnut. Tilanne pakottaa EU:n tiivistämään ulkorajojaan ja parantamaan unioniin tulleiden maahanmuuttajien oloja. Tiistain 7. kesäkuuta täysistunnossa keskusteltiin unionin mahdollisuuksista puuttua maahanmuuton syihin lähtömaissa.

Mietinnön esittelijä Brando Benifei (S&D, Italia)        

Työpaikka takaa pakolaisille taloudellisen itsenäisyyden ja auttaa yhteiskuntaan sopeutumisessa. Samaan aikaan monet ovat kuitenkin huolissaan EU:n korkeasta työttömyydestä ja työmarkkinoiden kasvavasta paineesta. Työllisyys- ja sosiaaliasioista vastaavan valiokunnan maanantaina 30.5. hyväksymä mietintö pyrkii sovittamaan yhteen näitä haasteita. Tapasimme esittelijä Brando Benifein (S&D, Italia) ennen äänestystä.