Parlamentissa äänestetään vapaaehtoisista ja maksuttomista kudosten ja solujen luovutuksista. 

Kantasoluista on tulossa yhä tärkeämpiä tautien hoidossa. Maanantaina täysistunnossa keskusteltavassa mietinnössä ehdotetaan tapoja lisätä EU:n kantasolu- ja napanuoraverivarantoja säännöstellyn ja maksuttoman järjestelmän kautta. Tutustu nyt oheiseen infografiikkaamme aiheesta.

Konservatiivimeppi Marina Yannakoudakiksen (ECR, Yhdistyneet kuningaskunnat) mukaan kudosten ja solujen luovuttaminen pitäisi olla vapaaehtoista ja sen pitäisi tapahtua voittoa tavoittelemattomassa avoimessa ympäristössä. Ihokudosta, suonia ja amnionkalvoja lukuun ottamatta luovutteet ovat yleensä peräisin kuolleilta luovuttajilta.


Napanuoraveri ja kantasolut


Napanuoraveren luovutus on tärkeää, sillä kantasolut yleensä eristetään siitä. Tutkimusten mukaan näitä soluja voidaan käyttää useiden sairauksien, mukaan lukien lapsuuden sairauksien, hoidossa. Kansallisten ja yksityisten pankkien täytyisi seurata samoja standardeja, jotta voitaisiin lisätä kansallisten napanuoraverinäytteiden määrää.


Maksuton luovutus


Mietinnön esittelijä Marina Yannakoudakis on vahvasti sitä mieltä, että Yhdysvalloissa tehtyyn päätökseen, joka mahdollistaa kantasolujen myynnin, pitäisi suhtautua varauksella ja vahvistaa, että luovutuksen pitäisi tapahtua vapaaehtoisesti ja olla maksuton.