Vasemmalla: Notre Dame de la Garde ja satama auringonlaskun aikaan Marseillessa. Oikealla: Košice, Slovakia 

Tämän vuoden Portugalin ja Slovenian jälkeen on vuoro siirtyä Ranskaan ja Slovakiaan ja esitellä näiden maiden kahden kaupungin kulttuuritarjontaa. Marseille ja Košice on nimetty Euroopan kulttuuripääkaupungeiksi vuodelle 2013. Kaupungit tarjoavat asukkailleen ja vierailijoille paljon erilaista kulttuuriohjelmaa. Lisäksi kaupungit pyrkivät sijaintinsa vuoksi rakentamaan siltoja Välimerellä ja Itä-Euroopassa.

Marseille on Ranskan toiseksi suurin kaupunki 850 000 asukkaallaan. Se on myös Ranskan vanhin kaupunki, sillä sen perustivat kreikkalaiset jo 600 eKr. Marseille haluaa kulttuuripääkaupunkina vahvistaa kulttuurin voimaa kestävän muutoksen edistäjänä. Jean-Luc Bennahmias (ALDE, Ranska): "Marseille on yhdistävä tekijä Euroopan ja Välimeren välillä. Tämä vuosi antaa meille mahdollisuuden rakentaa siltoja meren yli, löytää kulttuurillisen moninaisuuden rikkaus ja elää sopusoinnussa yhdessä. Se antaa myös kaupungille mahdollisuuden vahvistaa kulttuuritarjontaansa, uusia infrastruktuuriaan (kaksi uutta museota aukeaa) ja kehittää myös monipuolista ekoturismia."


Slovakiassa oleva Košice oli ensimmäinen paikka, joka sai oman vaakunansa. Se on myös maan ensimmäinen kulttuuripääkaupunki. Schengen-rajalla oleva Košice haluaa myös luoda yhteyksiä muuhun Itä-Eurooppaan ja olla nuorten ihmisten luovuuden keskus. Monika Smolková (S&D, Slovakia): "Olen elänyt ja tehnyt töitä Košicessa ja rakastan kaupunkia. Sen asukkaat ja vierailijat voivat nauttia monista tapahtumista, jotka on tarkoitettu kaikenikäisille. Suosittelen Pyhän Elisabethin kirkossa, Itä-Slovakian museossa, valtion teatterissa, käsityökujalla, taidehallissa tai kasarmilla käymistä. Kulttuuripääkaupunkivuosi on ollut pitkän aikavälin projekti. Kaikki uusitut paikat palvelevat asukkaita ja vierailijoita myös tulevaisuudessa."


Euroopan kulttuuripääkaupunkiohjelma alkoi vuonna 1985. Tähän mennessä 40 kaupunkia on toiminut kulttuuripääkaupunkina. Suomesta arvonimeä on viimeiseksi kantanut Turku, joka toimi kulttuuripääkaupunkina vuonna 2011. Tittelin myöntää neuvosto, mutta päätökseen osallistuu asiantuntijapaneeli, jossa on mukana parlamentin jäseniä.