©BELGA-EASYPHOTOSTOCH 

Euroopan parlamentti järjestää ensimmäisen virallisen kuulemisen liittyen eurooppalaiseen kansalaisaloitteeseen. Ensimmäisenä kuulemisvaiheeseen edennyt aloite on nimeltään "Vesi ja sanitaatio ovat ihmisoikeus!". Kuuleminen järjestetään 17.2.2014 klo 16 Suomen aikaa.

Vesi ja sanitaatio ovat ihmisoikeus! -aloite, joka tunnetaan myös nimellä "Right2Water" pyrkii varmistamaan, että EU-maiden hallitukset takaavat kaikille kansalaisilleen riittävän ja puhtaan juomaveden sekä sanitaation ja että nämä palvelut eivät tule sisämarkkinalainsäädännön alaisiksi. Aloitteen tekijät ovat keränneet yli miljoona allekirjoitusta tähän mennessä.


Euroopan kansalaisaloite mahdollistaa kansalaisten suoremman osallistumisen päätöksentekoon, sillä jos miljoona kansalaista vähintään neljäsosasta jäsenmaita ehdottaa komissiolle aloitetta, joka kuuluu sen toimintakenttään, asia on käsiteltävä. Tarvittavan tuen keräämiseen on aikaa yksi vuosi. Toimivaltaisten viranomaisten on vahvistettava allekirjoitusten oikeellisuus kussakin jäsenmaassa. Menestyksekkäiden aloitteiden järjestäjät osallistuvat kuulemiseen Euroopan parlamentissa. Komissiolla on kolme kuukautta aikaa tutustua aloitteeseen ja päättää, miten se tulee toimimaan sen suhteen.


Parlamentissa kuulemisesta vastaa ympäristövaliokunta yhteistyössä vetoomusvaliokunnan, sisämarkkinavaliokunnan ja kehitysyhteistyövaliokunnan kanssa. Aloitteen järjestäjät esittelevät tavoitteensa mepeille ja komission varapuheenjohtaja

Maroš Šefčovičille.


Voit seurata tilaisuutta oheisen linkin kautta.