Keith Taylor 

Viime viikolla parlamentin täysistunnossa äänestetyn luonnossääntöihin annetun kieltävän kannan mietinnönlaatija Keith Taylor (Greens/EFA, Yhdistynyt kuningaskunta) haluaa, että komissio miettii uudestaan ehdotustaan vauvanruokien sokerimääristä. Hän totesi, että "ylipaino on yksi suurimmista kohtaamistamme haasteista, joten on turhaa tartuttaa lapsiin makeannälkää".

Meppien mukaan komission ehdottamat säännöt olisivat todennäköisesti lisänneet lapsien lihavuusriskiä. Voitko kertoa tästä enemmän?

Taylor: Komission delegoitu säädös olisi mahdollistanut sen, että jopa 30 prosenttia viljaperäisten vauvanruokien koostumuksesta olisi ollut sokeria. Tämä sotii selvästi WHO:n ohjeita vastaan, sillä niiden mukaan ehdoton yläraja sokeripitoisuudelle on 10 %, vaikka parasta olisi, jos se olisi alle 5 %. Mepit sanoivat selvästi komissiolle, että "liika sokeri on liikaa". Ylipaino on tällä hetkellä suurin kohtaamamme terveyshaaste, joten on turha tarttuttaa lapsiin makeannälkää pienestä pitäen.

Viime viikon äänestys lähetti komission ehdotuksen takaisin valmisteluun. Mitkä ovat seuraavat askeleet?

Taylor: Komission täytyy ottaa uudessa esityksessään huomioon parlamentin kanta. Haluamme puhdasta perusruokaa lapsille, ei ole kyse monimutkaisesta asiasta. Toivon, että kommenttimme otetaan huomioon, sillä mepit tulevat tarkastelemaan uutta esitystä erittäin tarkasti ja kieltävät delegoidun toimivallan käytön tarvittaessa jälleen. Esityksen palauttamisen takana oli selkeä enemmistö, ja siksi se lähetettiin takaisin komissioon.

Parlamentin päätöslauselmassa sanotaan, että "yksipuolinen ruokavalio on suurin sairauksien aiheuttaja ja kuolinsyy maailmanlaajuisesti". Millainen rooli EU:lla voi olla tilanteen parantamisessa?

Taylor: Olemme valiokunnassa pyrkineet kokeilemaan liikennevalomerkintöjä, jotka kertoisivat selkeästi, jos ruoassa on suuria määriä sokeria, suolaa tai rasvaa. Valitettavasti teollisuus vastusti tätä ja emme saaneet ehdotusta läpi parlamentissa. Ruokamme koostumuksen pitää olla läpinäkyvämpi. Vanhan sanonnan mukaan "olet mitä syöt", ja parlamentilla olisi mahdollisuus ottaa rooli kestävän ja monipuolisen ravinnon puolestapuhujana. Liiallinen sokerin, suolan ja rasvan syönti on pahaksi myös aikuisille, ei pelkästään vauvoille. Siksi yritämme saada kuluttajille mahdollisimman paljon tietoa pakattujen ruokien koostumuksesta.