Kasvihuonekaasupäästöt EU:ssa ja maailmalla 

 
 

Jaa tämä sivu: 

Katso infografiikastamme, kuinka paljon eri EU-maat ja toimialat saastuttavat sekä mitkä maat ovat maailman suurimpia saastuttajia.

EU:n kasvihuonekaasupäästöt kiihdyttävät omalta osaltaan ilmastonmuutosta. Mutta kuka saastuttaa eniten? Entä minkä sektorin päästöt ovat suurimmat?

Kasvihuonekaasupäästöt maailmassa 2015 jaoteltuina 

Vuosittaiset kasvihuonekaasupäästöt EU:ssa

Hiilidioksidi on kaikista yleisin ilmakehään päästetty kasvihuonekaasu, kuten yllä olevasta infografiikasta käy ilmi. Se on yleinen ihmisen toiminnan oheistuote. Muita kasvihuonekaasuja syntyy vähemmän, mutta ne sitovat lämpöä huomattavasti hiilidioksidia tehokkaammin, ja osa niistä on jopa tuhansia kertoja sitä voimakkaampia.

Lue lisää EU:n tavoitteista ja toimista hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Alakohtaiset kasvihuonekaasupäästöt EU:ssa 2015 

Alakohtaiset päästöt EU:ssa

Hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) viidennen raportin mukaan ihmisen toiminta viimeisen 50 vuoden aikana on erittäin todennäköisesti lämmittänyt planeettaamme. Päästöjä aiheuttavaa toimintaa ovat mm. hiilen, öljyn ja kaasun polttaminen, metsien raivaaminen ja maanviljely.

Yllä olevassa kaaviossa 28 EU-maan kasvihuonekaasupäästöt vuodelta 2015 on jaoteltu toimialan mukaan. Energiantuotanto yksin aiheutti 78 % vuoden 2015 päästöistä, ja tästä luvusta kolmannesta edustavat liikenteen päästöt. Maatalous tuotti 10,1 % kasvihuonekaasupäästöistä, teollisuuden prosessit ja tuotteet 8,7 % ja jätteiden käsittely 3,7 %.

EU-maiden päästöt 2015 

Kasvihuonekaasupäästöt maittain EU:ssa ja maailmalla

Ylle on listattu EU-maat ja niiden kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2015, ja alla olevassa kaaviossa näkyvät maailman suurimmat ilmansaastuttajat vuonna 2012. EU on maailman kolmanneksi suurin kasvihuonekaasujen tuottaja Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen, ennen Intiaa ja Brasiliaa.

Kasvihuonekaasut pysyvät ilmakehässä muutamasta vuodesta tuhansiin vuosiin. Niillä on maailmanlaajuiset vaikutukset huolimatta alkuperäisestä tuottajamaasta.

Maailman suurimmat saastuttajat 2012 
Mitä kasvihuonekaasut ovat? 
  • Kasvihuonekaasu on kaasu, joka toimii kuin kasvihuoneen lasi: se imee itseensä maan pinnasta heijastuvaa auringon lämpösäteilyä sitoen sen ilmakehään ja estäen sen pääsyn takaisin avaruuteen. 
  • Tämä tapahtumaketju on kasvihuoneilmiön pääasiallinen syy, ja sen ansiosta maapallon lämpötila pysyy riittävän korkeana elämän olemassaololle planeetallamme. 
  • Kasvihuonekaasuja on ilmakehässä luontaisesti, mutta ihmisen toiminta lisää niiden määrää rajusti, minkä seurauksena kasvihuoneilmiö voimistuu ja maapallo lämpenee.