Ilmainen interrail-lippu avaa Euroopan nuorille 

 
 

Nuoret eurooppalaiset voivat ilmoittautua 12. kesäkuuta alkaen mukaan parlamentin tukemaan DiscoverEU-hankkeeseen saadakseen ilmaisen interrail-lipun.

Jos olet 18-vuotias tänä vuonna, EU:n kansalainen ja halukas tutustumaan Eurooppaan ja sen kulttuureihin, kannattaa tarttua tähän tilaisuuteen!

 

Vuoden 2014 Euroopan nuorisotapahtuman ehdotuksesta ja meppien ponnistelujen ansiosta noin 20 000–30 000 eurooppalaista 18-vuotiasta saa ilmaisen interrail-lipun EU-alueelle tänä kesänä. Myöhemmin ohjelmasta voivat hyötyä vielä useammat nuoret.

 

Säännöt pähkinänkuoressa

 

  • Ilmoittautuminen alkaa 12. kesäkuuta klo 12 (Keski-Euroopan aikaa, klo 13 Suomen aikaa) ja päättyy 26. kesäkuuta klo 12 (Keski-Euroopan aikaa). Toinen ilmoittautumiskierros avataan myöhemmin tänä vuonna.
  • Noin 15 000 nuorta saa ilmaisen interrail-lipun, jonka voi käyttää heinä–syyskuussa.
  • Vain EU-kansalaiset, jotka ovat 18-vuotiaita 1. heinäkuuta 2018, voivat tehdä hakemuksen ilmaisesta lipusta ensimmäisellä ilmoittautumiskierroksella.
  • Osallistujat saavat matkustaa vähintään yhden ja enintään 30 päivää jopa neljässä eri Euroopan maassa.
  • Matkalippu kelpaa pääasiassa junissa, mutta joissain erityistapauksissa myös busseissa ja lautoilla, jotta kaikille voidaan taata mahdollisuus osallistua. Lentäminen sallitaan vain poikkeustapauksissa, jos mitään muuta yhteyttä ei ole (esimerkiksi EU:n syrjäisimmiltä alueilta saapuville osallistujille).
  • Osallistujat, joilla on liikuntarajoitteita tai muita erityistarpeita, saattavat saada lisäapua, esimerkiksi avustajan tai opaskoiran saamiseksi mukaan.

 

Ohjelmalle on avattu Euroopan nuorisoportaaliin omat sivut, joilta löytyy tarkempaa tietoa yksityiskohdista.

 

Euroopan parlamentin tuki

 

Parlamentti on ajanut vahvasti ajatusta ilmaisista interrail-lipuista 18-vuotiaille eurooppalaisille. Mepit ovat muun muassa hyväksyneet kolme päätöslauselmaa, jossa aloitetta tuetaan.

 

Ohjelman ansiosta eurooppalaiset nuoret pääsevät kokemaan Euroopan monimuotoisuuden sekä oppivat ymmärtämään toisiaan ja maanosaansa paremmin, mepit arvioivat. He myös uskovat, että kannustamalla nuoria matkustamaan EU:ssa ja tapaamaan ihmisiä muista maista voidaan edistää eurooppalaisen identiteetin syntymistä ja eurooppalaisten arvojen vahvistumista.