Kaarle Suuri -nuorisopalkinto menee tänä vuonna Puolaan 

 
 

Jaa tämä sivu: 

Vuoden 2018 Kaarle Suuri -nuorisopalkinnon voitti puolalainen hanke, joka avaa nuorille toisen maailmansodan aikaisen vankileirin historiaa.

Vasemmalta oikealle: Farah Abdi (Never Arrive), Mirko Gragnato ja Rozemarijn Tiben (Juvenilia), Artur Meier ja Tomasz Tomalik (Worcation) 

Kaarle Suuri -nuorisopalkinto

 

Euroopan parlamentti ja kansainvälinen Kaarle Suuri -palkinnon säätiö myöntävät vuosittain palkinnon 16–30-vuotiaille nuorille, jotka pyrkivät hankkeillaan edistämään Euroopan kansojen välistä yhteisymmärrystä.

 

Jokaisesta 28 kansallisesti valitusta hankkeesta kutsutaan edustajat Aacheniin, Saksaan, palkintoseremoniaan, joka tänä vuonna järjestettiin tiistaina 8. toukokuuta. Paras hanke palkittiin 7 500 eurolla, toiseksi paras 5 000 eurolla ja kolmannelle sijalle tullut 2 500 eurolla.

 

Vuoden 2018 voittajat

 

1. sija: Worcation (Puola)

 

Worcation tuo yhteen nuoria eri maista työskentelemään saksalaisen toisen maailmansodan aikaisen sotavankileirin, Stalag VIII A:n alueelle Görlitziin ja Zgorzeleciin, Neisse-joen kummallekin puolelle. Koulutuksen jälkeen vapaaehtoiset työskentelevät arkeologeina tai haastattelevat entisten vankien perheitä.

 

2. sija: Juvenilia (Italia)

 

Juvenilian tavoite on saada alle 35-vuotiaat innostumaan oopperasta, baletista ja teatterista. Se järjestää kulttuuritapahtumia useissa Euroopan kaupungeissa ja neuvottelee lippujen hintoja nuorille sopivammiksi. Osallistujat pääsevät kurkistamaan kulissien taakse ja tapaamaan taiteilijoita, kiertämään kaupungilla ja tapaamaan samanmielisiä ihmisiä toisista maista.

 

3. sija: Never arrive 2 (Malta)

 

Kolmanneksi parhaaksi valittiin nuoren somalipakolaisen ja bloggaajan, Farah Abdullahi Abdin hanke. Hän kirjoitti kaksi kirjaa turhautumisestaan ja siitä, miten vaikeaa on olla pakolainen Euroopassa. Abdi haluaa osoittaa, että pakolaiset eivät tule luodakseen kaaosta, vaan ovat valmiita osallistumaan Euroopan kehittämiseen. Hän on kiertänyt Eurooppaa puhumassa opiskelijoille elämästään ja antamassa heille vaihtoehtoisen kuvan pakolaisuudesta.

 

Vuoden 2018 Kaarle Suuren palkinto Emmanuel Macronille

 

Torstaina 10. toukokuuta vuoden 2018 Kaarle Suuren palkinto myönnetään Ranskan presidentti Emmanuel Macronille ”intohimoisesta ja omistautuneesta suhtautumisesta Eurooppaan”. Kaarle Suuri -nuorisopalkinnon voittajat saavat tavata presidentti Macronin ja keskustella hänen kanssaan.

Kaarle Suuri -nuorisopalkinto