Maailma 

Tämän kategorian tuotteet 

Lamiya Aji Bashar receiving the European Parliament’s Sakharov Prize for Freedom of Thought in Strasbourg, 13 December 2016        

Isisin väkivaltaa paenneet ja Irakin jesidi-vähemmistön ja seksuaalista väkivaltaa kohdanneiden naisten puolesta puhuneet Nadia Murad ja Lamiya Aji Bashar vastaanottivat tiistaina Euroopan parlamentin vuosittain myöntämän Saharov-palkinnon. ”Isis/Daesh pitää yli 3500 lasta ja naista orjinaan. He kuolevat tuhat kertaa joka päivä”, Lamiya Aji Bashar sanoi palkintoseremoniassa Strasbourgissa.

Eurobarometre: migration ©AP Images/ European Union-EP        

Euroopan unioni pyrkii parhaillaan hallitsemaan ennennäkemättömän suurta siirtolaisvirtaa, ja huhtikuisen Eurobarometri-kyselyn mukaan 74 % unionin kansalaisista toivoisi siltä nykyistä enemmän toimia. Lue lisää parlamentin maahanmuuttopolitiikasta.

YK:n palestiinalaispakolaisten apujärjestön UNRWAn pääjohtaja Pierre Krähenbühl        

Viime viikolla YK:n palestiinalaispakolaisten avustusjärjestön UNRWAn pääjohtaja Pierre Krähenbühl kertoi ulkoasioista ja kehityksestä vastaavien valiokuntien mepeille Syyrian sisällissodan ja jo yhdeksän vuotta jatkuneen Gazan kauppasaarron vaikutuksista. Syyrian palestiinalaispakolaisista 95 prosenttia on riippuvaisia humanitaarisesta avusta ja 65% nuorista gazalaisista vailla työtä. Krähenbühl vetosi kansainväliseen yhteisöön kestävän poliittisen ratkaisun löytämiseksi Lähi-idän ongelmiin.

(L-R) Sundus Abbas (Iraqi Turkmen representative), Sam Andrews (Arab Human Rights Academy) and Archimandrite Emanuel Youkhana (leader of the Assyrian Christians).        

Maailma 
 

Terroristijärjestö Isis vainoaa kristittyjä, jesidejä ja muita uskonnollisia vähemmistöjä hallitsemillaan alueilla Syyriassa ja Irakissa. Joukkomurhat ja massojen pakeneminen alueilta vaarantavat kokonaisten vähemmistöryhmien olemassaolon. Ihmisoikeuksien alivaliokunnan maanantaina 30. toukokuuta järjestämä kuuleminen antoi vainottujen vähemmistöryhmien edustajille tilaisuuden kertoa kokemuksistaan.

Raportin esittelijä Jakob von Weizsäcker (S&D, Saksa)        

Viime vuosina ovat yleistyneet Bitcoinin kaltaiset virtuaalivaluutat, jotka ovat olemassa ainoastaan sähköisesti. Mepit äänestävät torstain 26. toukokuuta täysistunnossa uudesta mietinnöstä, joka ehdottaa EU-työryhmän perustamista arvioimaan alan kehitystä ja sääntelyn tarvetta. Lue esittelijä Jakob von Weizsäckerin (S&D, Saksa) haastattelu aiheesta.

Mielipiteen Saharov-palkinnon vastaanottaneiden verkosto kokoontui alkuviikosta Brysselissä         

Internet on ihanteellinen viestintäväline niin autoritaarisille hallituksille kuin ihmisoikeuksien puolustajillekin. Alkuviikosta parlamentin mielipiteenvapauden Saharov-palkinnon vastaanottaneet yhteiskunnalliset vaikuttajat kerääntyivät Brysseliin keskustelemaan internetin roolista ihmisoikeustaistelussa.

Miehellä on käsissään Kairossa murhatun italialaisen opiskelija Giulio Regenin kuva. Kuva otettu Egyptin suurlähetystön edustalla Roomassa. ©Massimo Percossi/AP Photos/European Union-EP        

Italialainen tohtoriopiskelija Giulio Regeni tutki ammattiliittojen toimintaa Egyptissä, kun hän katosi 25. tammikuuta 2016. Hänen merkkejä kidutuksesta kantanut ruumiinsa löydettiin yhdeksän päivää myöhemmin Kairosta. Media ja ihmisoikeusjärjestöt kertoivat, että Egyptin turvallisuuspalvelu on saattanut olla osallisena tapauksessa, minkä Egyptin viranomaiset kielsivät. Mepit keskustelevat ja äänestävät kiireellisestä päätöslauselmasta torstaina koskien Egyptin tilannetta.

Parlamentin puhemies Schulz kommentoi Turkin pyytämää 3 miljardin euron lisätukea ja pakolaiskriisin liittämistä Turkin EU-jäsenyysneuvotteluihin.
       

Pakolaiskriisi, rajatarkastukset, viisumivapaus turkkilaisille sekä lehdistönvapaus Turkissa olivat asialistalla, kun Euroopan parlamentin puhemies Martin Schulz tapasi Turkin pääministeri Ahmet Davutoğlun maanantaina 7. maaliskuuta. Tapaaminen oli ennen EU:n päämiesten ja Turkin hallituksen kokousta Brysselissä, jossa on määrä keskustella pakolaisvirran suitsimisesta.

Aikajana Ukrainan tapahtumista.        

Maailma 
 

Venäjän naapurissa sijaitseva Ukraina on monesti pohtinut sitä, pitäisikö sen vahvistaa suhteita itään vai länteen. Tammikuussa 2016 voimaan tuli EU:n ja Ukrainan välinen vapaakauppasopimus, joka vahvistaa maan suhteita lännen kanssa. Euromaidanin mielenosoitusten, Krimin laittoman liittämisen Venäjään ja Itä-Ukrainassa puhjenneiden taisteluiden jälkeen maan 45 miljoonalla ihmisellä on yhä edessään epävarma tulevaisuus.