Burman vaalit: Euroopan ei pidä höllentää pakotteita  

 
 
Filippiineillä juhlistettiin Saharov-palkitun Aung San Suu Kyin 65-vuotispäivää 18. kesäkuuta ©BELGA_EPA_FRANCIS MALASIG 

Burman/Myanmarin sotilasjuntta on tiukentanut otettaan maasta syksyn 2007 "sahramivallankumouksen" jälkeen. Maan vankiloissa viruu yli 2200 poliittista vankia ja kidutukset sekä pakkotyö ovat hirmuhallinnon arkea. EP:n ihmisoikeuksien alivaliokunta kuuli ihmisoikeusaktivisteja maan tilanteesta 7. marraskuuta parlamenttivaalien edellä. EU:n ei pidä höllentää pakotteita ilman todellisia muutoksia, aktivistit painottivat ja kehottivat Eurooppaa sitoutumaan YK-vetoiseen korkean tason vuoropuheluun.

Burman tilanne on heikentynyt viimeisinä kolmena vuotena, ihmisoikeuksien alivaliokunnalle 30. syyskuuta puhuneet kolme Burma-aktivistia painottivat. Buddhalaismunkit lähtivät syyskuussa 2007 Yangonin (entinen Rangoon) kaduille vaatimaan muutosta, demokratiaa, ihmisoikeuksia ja vapautta. Sotilasjuntan edustajat avasivat tulen mielenosoittajia vastaan, satoja pidätettiin ja monet saivat surmansa. Ihmisoikeusjärjestöt ovat raportoineet kidutuksista.


Euroopan parlamentti arvioi toukokuussa, että Burman/Myanmarin vaalilait "rikkovat kaikkia demokraattisia periaatteita ja tekevät vapaiden vaalien pitämisen mahdottomaksi, erityisesti jättämällä niiden ulkopuolelle maan 2 200 tiedossa olevaa poliittista vankia".


Burma/Myanmar on kieltänyt maan arviolta 400 000 buddhalaismunkilta äänestämisen, EP totesi ja arvioi, että uusi, vuoden 2010 perustuslaki "on suunniteltu diktatuurin säilyttämiseen kansalaisuutta tekosyynä käyttäen eikä se takaa ihmisoikeuksia tai tarjoa lupausta todellisesta muutoksesta".


Poliittinen tilanne Burmassa: "pahimmista pahin"


"Burma on ollut Than Shwen aikana yksi maailman köyhimmistä, korruptoituneimmista ja painostavimmista maista maailmassa. Freedom Housen mukaan se on "pahimmista pahin", 30 tiedonhakumatkaa maahan tehnyt toimittaja ja ihmisoikeusaktivisti Ben Rogers kertoi. Hän kehotti EU pitämään pakotteensa, kunnes kaikki poliittiset vangit on vapautettu.


EU:n pitää tukea YK-johtoista vuoropuhelua


"Siitä on 3 vuotta, kun buddhalaismunkit lähtivät kaduille vaatimaan demokratiaa, ja nyt monet heistä ovat vankiloissa, kidutettuina tai piileskelevät", kertoi Iso-Britanniassa päämajaansa pitävän Burma-kampanjan Zoya Phan.


"Hallitus etenee feikkivaaliensa kanssa; ne tuovat perustuslain, joka laillistaa sotilasvallan", Phan sanoi ja kehotti EU:ta tukemaan YK-johtoista korkean tason vuoropuhelua ja YK-vetoisen selvitysryhmän perustamista, sen sijaan että Eurooppa jatkaisi matalan profiilin linjallaan.


Phan viittasi myös EU:n jakautuneisuuteen suhtautumisessa Burmaan. Samalla kun osa jäsenmaita (Yhdistynyt kuningaskunta, Tšekki, Alankomaat, Irlanti, Tanska) on kannattanut johdonmukaisesti paineen lisäämistä, toiset (Ranska, Saksa, Itävalta, Italia, Espanja ja Puola) ovat vastustaneet sitä.


EU ei pura sanktioitaan – vielä


"Jos Eurooppa on pehmeä, ASEAN on pehmeämpi. Jos Eurooppa on tiukempi, ASEAN seuraa", arvioi Aasian ASEAN-maiden Burma-verkoston (ALTSEAN) koordinaattori Debbie Stothard.


Euroopan komission Kaakkois-Aasia -yksikön päällikkö Seamus Gillespie vahvisti, että EU ei aio purkaa sanktioitaan Burmaa vastaan "ennen kuin näemme erittäin myönteistä kehitystä".


"Jokainen diktaattorin planeetallamme pitäisi tietää että tulee päivä, jolloin he joutuvat vastuuseen", alivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala muistutti. "Olisi virhe laittaa liikaa uskoa vaaleihin", vihreiden meppi kuitenkin lisäsi. 


Burmassa vuonna 2002 vierailleen sosialistien ja demokraattien Ana Gomesin mukaan "EU on hyvä retoriikassa, mutta ei tehokas toimissa". Taustalla ovat portugalilaisen mukaan Kiina ja eri jäsenmaiden suhteet siihen.


Aung San Suu Kyi vapaaksi?


Myanmarin sotilasjohto on antanut viitteitä aikeistaan vapauttaa demokratiajohtaja Aung San Suu Kyi marraskuun parlamenttivaalien jälkeen. Euroopan parlamentin Saharov-mielipiteenvapauspalkinnon ja Nobelin rauhanpalkinnon saanut toisinajattelija on viettänyt lähes kaksi vuosikymmentä kotiarestissa vain satunnaisin vapauden jaksoin.