Punainen nauha: 1. joulukuuta on maailman AIDS-päivä 

 
 
Thaimaalainen AIDS-potilas Wat Phra Baat Namphun temppelissä Bangkokin pohjoispuolella 28.11. Yli miljoona thaimaalaista kantaa HI-virusta. ©BELGA/EPA/NARONG SANGNAK 

Keskiviikkona vietetään 22. kertaa maailman AIDS-päivää. 33 miljoonaa ihmistä, joista 2,5 miljoonaa lasta, elää HI-viruksen kanssa. AIDSiin johtavaan virukseen on kuollut yli 25 miljoonaa sitten 1980-luvun alun. Ihmisoikeuksien alivaliokunta keskusteli tiistaina 30.11. AIDSista ja ihmisoikeuksista. Tartunnan saaneita syrjitään myös EU-maissa, asiantuntijat kertoivat. Maailman terveysjärjestön aloitteesta vietettävällä päivällä lisätään tietoisuutta AIDS/HIVistä. Päivää symboloi punainen nauha.

"Suojelemalla AIDSin kanssa elävien oikeuksia suojelemme kaikkien oikeuksia", painotti Henning Mikkelsen YK:n alaisen UNAIDS-järjestön Brysselin toimistosta mepeille. 79 maata kriminalisoi edelleen samaa sukupuolta olevien suhteet, 100 maata seksityön. 55 maata rajoittaa HIV-positiivisten maahantuloa, oleskelua tai asumista, Mikkelsen havainnollisti syrjintää. Hän ehdotti lainsäädännön uudistamista ja koulutusta poliisille ja terveydenhuollon henkilöstölle viruksesta, syrjimättömyydestä ja luottamuksellisuudesta.


Tartunnan saaneita syrjitään myös EU-maissa


Perulaisen Via Libren Robinson Cabellon mukaan maailmassa murhattiin tammikuun 2008 ja heinäkuun 2009 välillä 200 transsukupuolista henkilöä. 2/3 murhista tehtiin Latinalaisessa Amerikassa, jossa HIV-positiivisten määrä on kasvanut 400 000 tilastoidusta tartunnasta vuonna 1990 vuoden 2009 1,64 miljoonaan tartuntaan. "Emme voi pyytää hallitusta tukemaan asiamme, koska väkivallan taustalla on pitkälti sama hallitus", hän kertoi.


Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin tutkija Katherine Todrys korosti, että HIV-positiivisten maahanmuuttajien syrjintä on maailmanlaajuista ja sitä esiintyy myös EU:ssa. Slovakia esimerkiksi ei myönnä oleskelulupaa tartunnan saaneille.


Valtaosa HIV/AIDS-uhreista Saharan eteläpuolisessa Afrikassa


Kehitysyhteistyövaliokunnan varapuheenjohtaja, sosialistien ja demokraattien Corina Creţu (Romania) kertoi, että valiokunta keskittyy työssään etenkin Saharan eteläpuoliseen Afrikkaan, jossa on 78 % maailman HIV-tapauksista, sekä naisiin ja lapsiin alhaisen tulotason maissa, joissa tartunnan taustalla on usein seksuaalinen väkivalta, kuten raiskaukset Kongossa.


Sitoutumattomien Nicole Sinclaire (Iso-Britannia) tiedusteli osanottajilta heidän näkemyksiään Paavi Benedictuksen äskettäisestä lausunnosta, jonka mukaan kondomin käyttö olisi hyväksyttävää joissakin tapauksissa. Vierailevat puhujat arvioivat, että ulostulo voitaisiin katsoa "edistykseksi, mutta matka on yhä pitkä".


Yli 60 miljoonan arvioidaan saaneen HIV-tartunnan pandemian tunnettuna elinaikana, ja lähes puolet tartunnan saaneista on kuollut virukseen. Neljäsosa AIDS-kuolemista on johtunut tuberkuloosista, joka sinällään on hoidettavissa oleva sairaus. Valtaosa HIV-positiivisista – YK:n mukaan 22,5 miljoonaa vuonna 2009 – elää Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Uusia virustartuntoja on kuitenkin kaikkialla maailmassa, EU mukaan lukien.

AIDS vuonna 2009 (lähde: YK) 
  • 2,6 miljoonaa uutta infektiota (3,1 miljoonaa vuonna 1999)  
  • 1,8 miljoonaa AIDS-kuolemaa (2,1 miljoonaa vuonna 2004)  
  • 33 miljoonaa HIV-positiivista (26,2 miljoonaa vuonna 1999)  
  • 370 000 lasta sai syntymässä HIV-tartunnan