Syyrian ja Irakin vähemmistöt uhattuina 

 
 

Jaa tämä sivu: 

Vähemmistöryhmien edustajat Sundus Abbas (vas), Sam Andrews ja Archimandrite Emanuel Youkhana (oik) 

Terroristijärjestö Isis vainoaa kristittyjä, jesidejä ja muita uskonnollisia vähemmistöjä hallitsemillaan alueilla Syyriassa ja Irakissa. Joukkomurhat ja massojen pakeneminen alueilta vaarantavat kokonaisten vähemmistöryhmien olemassaolon. Ihmisoikeuksien alivaliokunnan maanantaina 30. toukokuuta järjestämä kuuleminen antoi vainottujen vähemmistöryhmien edustajille tilaisuuden kertoa kokemuksistaan.

Sundus Abbas, Irakin turkmeenien edustaja


Irakin kolmanneksi suurimmat etnisen ryhmän muodostavat turkmeenit, joita on vuodesta 2003 lähtien pommitettu, murhattu ja häädetty kotiseuduiltaan.


Parlamentin päätöslauselma vuodelta 2013 vetosi irakilaisiin ja kurdiviranomaisiin Irakin turkmeenien suojelemiseksi, mutta molemmat osapuolet jättivät meidät täysin Isisin armoille. Irakilaiset ja kurdien joukot vetäytyivät Tal Afarin kaupungista, jonka väestöstä 90 prosenttia on turkmeeneja, jättäen väestön kasvotusten Isisin kanssa. 350 000 ihmistä pakeni, ja yhteensä yli 650 naista ja lasta siepattiin. Myös muihin Irakin turkmeenialueisiin kohdistettiin samanlaisia toimia, ja Kirkukin eteläpuolella sijaitsevaan Tazan kaupunkiin Isis iski hiljattain kemiallisilla aseilla.


Haluamme muistuttaa eurooppalaisia maita siitä, että Irak on mosaiikki, jonka väestö ei koostu pelkästään sunneista, shiioista ja kurdeista. Jos irakilaisten ja kurdien viranomaiset eivät voi taata suojeluamme, Irakin turkmeeneilla on oikeus puolustaa itseään omilla asevoimillaan. Tuomitsemme Isisin jesideihin ja kristittyihin kohdistamat julmuudet, mutta myös Irakin turkmeenit tarvitsevat suojelua.


Sam Andrews, ihmisoikeusjärjestö Arab Human Rights Academyn edustaja


Se, joka ei mukaudu Isisin äärifundamentalistiseen islamintulkintaan, joko käännytetään väkisin tai yksinkertaisesti teloitetaan.


Irakin pienet vähemmistöt jäävät yhä pahemmin puristuksiin hallituksen joukkojen ja Isisin väliin. Samaan aikaan, kun hallitus pyrkii luomaan uuden kuvitelman sunnien, shiojen ja kurdien muodostamasta yhtenäisestä Irakista, se laiminlyö muita, yhä pienemmiksi käyviä vähemmistöjä joiden perusoikeudet murenevat pala palalta. 


Meidän tulee varmistaa, että kotiseuduiltaan paenneilla on edellytykset selviytyä. Historiallisista vainoista johtuen osa ihmisistä on ilman henkilöllisyystodistusta, eivätkä siis saa apua viranomaisilta. Myös perinteisesti yhteiskunnan ulkopuolelle suljettuja henkilöitä täytyy auttaa.


Pitkällä aikavälillä myös Irakin kansalaisyhteiskuntaa on tärkeää vahvistaa.


Archimandrite Emanuel Youkhana, Assyrian kristittyjen johtaja


Yli kahden tuhannen vuoden takaisen, jopa islamia vanhemman yhteisömme olemassaolo on tällä hetkellä uhattuna. Vuonna 2003 Irakissa oli yli miljoona kristittyä, mutta tämänhetkisten arvioiden mukaan määrä on korkeintaan 250 000.


Monet erilaiset kulttuurit ovat Lähi-idän rikkaus. Silti irakilaisnuoret voivat edetä yliopistoon asti kuulematta sanaakaan islamin uskoa tunnustamattomista vähemmistöistä kuten juutalaisista, mandealaisista, jesideistä ja kristityistä. Daesh pyrkii parhaillaan kiskomaan meidät juuriltamme fyysisesti, mutta kansallisesta tietoisuudesta meidät on poistettu jo aikaa sitten.


Isis vainoaa kaikkia, jotka eivät jaa sen ideologiaa, mutta jesidit ja kristityt ovat sen tärkeimpiä kohteita. Ihmisiä häädetään kodeistaan, naisia ja lapsia otetaan orjiksi, kirkkoja pommitetaan ja ryöstetään. Niiniven tasangolta ja Mosulista karkotettiin yli 120 000 kristittyä, ja ensimmäistä kertaa yli kahteen vuosituhanteen Niniven raamatullisessa kaupungissa ei järjestetty joulujumalanpalvelusta.


Kiitän parlamenttia tästä keskustelusta, mutta Irakin vähemmistöt ovat saaneet tarpeekseen solidaarisuuden julistuksista. Nyt tarvitaan välitöntä toimintaa.


Ihmisoikeuksien alivaliokunnan kuulemista johti parlamentin jäsen Elena Valenciano ja siihen osallistuivat myös jesidiaktivistit Nadia Murad Basee Taha ja Father Ziad Hilal, joka oli aiemmin vastuussa Jesuiittojen pakolaispalvelusta Homsissa.

Kaikki puheenvuorot ovat nähtävissä täällä.

"Haluamme muistuttaa eurooppalaisia maita siitä, että Irak on mosaiikki, jonka väestö ei koostu pelkästään sunneista, shiioista ja kurdeista." 
"Se, joka ei mukaudu Isisin äärifundamentalistiseen islamintulkintaan joko käännytetään väkisin tai yksinkertaisesti teloitetaan." 
"Vuonna 2003 Irakissa oli yli miljoona kristittyä, mutta tämänhetkisten arvioiden mukaan määrä on korkeintaan 250 000."