Iran: mepit arvostelevat Yhdysvaltain vetäytymistä ydinsopimuksesta

Mepit vaativat EU:n pysyvän Iranin ydinsopimuksessa, jonka ansiosta Iranin aiheuttama uhka muulle maailmalle on pienentynyt.

EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Federica Mogherini keskusteli meppien kanssa Iranin ydinsopimuksesta kesäkuun täysistunnossa
EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Federica Mogherini

Heinäkuussa 2015 Iran allekirjoitti Ranskan, Saksan, Yhdistyneen kuningaskunnan, EU:n, Kiinan, Venäjän ja Yhdysvaltojen kanssa sopimuksen, jonka tarkoitus on estää maata kehittämästä ydinasetta. Kansainvälinen atomienergiajärjestö (IAEA) on vahvistanut 11 kertaa, että Iran noudattaa omia sitoutumuksiaan, mutta Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti silti 8. toukokuuta maansa vetäytyvän sopimuksesta. EU on edelleen sitoutunut sopimukseen.

Kesäkuun 12. päivänä mepit keskustelivat Yhdysvaltain vetäytymisen vaikutuksista. Monet suhtautuivat päätökseen kriittisesti.

EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Federica Mogherini totesi, että EU:n kanta ei ole muuttunut: ”Ydinsopimus tuo Euroopalle turvaa, estää kilpavarustelun Lähi-idässä, luo vaurautta Iranin kansalle ja avaa arvokkaita, joskin vaikeita kanavia diplomatialle ja vuoropuhelulle.”

David McAllister (EPP, Saksa) sanoi: ”Uskomme, että tämä on oikea tapa estää Irania kehittymästä ydinasevaltioksi. IAEA:n antamien tietojen mukaan ei ole selviä merkkejä, että Iran olisi ryhtynyt uudelleen rikastamaan uraania. Uskomme tämän johtuvan ydinsopimuksesta, ja sen vuoksi meidän on niin vaikea hyväksyä syitä Yhdysvaltain päätöksen takana.”

Victor Boştinaru (S&D, Romania) totesi: “Sopimus on keskeisessä asemassa ydinaseriisunnassa, ja se tulisi pitää voimassa niin pitkään kuin mahdollista. Tämä on tärkeää maailmanlaajuisen rauhan ja turvallisuuden takaamiseksi, ja se on koko kansainvälisen yhteisön edun mukaista – myös Yhdysvaltain ja Iranin.”

Charles Tannockin (ECR, Yhdistynyt kuningaskunta) mukaan Iranin ydinsopimuksen allekirjoittaminen oli läpimurto. ”Emme voi antaa yhden tietämättömän, monenkeskisen yhteistyön vastaisen presidentin tuhota sopimusta, jonka keskeinen päämäärä on säilyttää rauhanomainen maailmanjärjestys.”

Marietje Schaake (ALDE, Alankomaat) painotti EU:n oman päätöksenteon tärkeyttä: ”Emme kerta kaikkiaan voi antaa Washingtonin sanella, mitkä pakotteet sitovat eurooppalaisia yrityksiä.”

Näkymä keski-iranilaisen Yazdin kaupungin yli
Keski-iranilainen Yazdin kaupunki

Klaus Buchner (Vihreät/EFA, Saksa) sanoi: ”Jos Eurooppa noudattaisi presidentti Trumpin tahtoa ja asettaisi uudelleen pakotteita Irania vastaan, Iran varmasti alkaisi uudelleen valmistaa ydinaseita ja Lähi-idässä alkaisi kilpavarustelu.”

Cornelia Ernst (GUE/NGL, Saksa) painotti: ”Iranin ydinsopimuksen täytyy pysyä voimassa. Emme voi antaa jännitteen ja konfliktin eskaloitua jälleen Lähi-idässä.”

Fabio Castaldo (EFDD, Italia) totesi: ”Mielestäni Yhdysvaltain päätös yksipuoleisesti vetäytyä sopimuksesta on historiallinen virhe. Olen vakuuttunut, että meidän velvolliisuutemme on tehdä kaikkemme sopimuksen puolustamiseksi, huolimatta siitä, että keinomme eivät ehkä siihen riitä.”

”Meillä on oltava varasuunnitelma siltä varalta, että sopimus luhistuisi äkkiä kasaan”, sanoi Mario Borghezio (ENF, Italia). ”Tosiasia on, että suuret ajoneuvo- ja öljyalan yritykset ovat jo hylkäämässä Iranin. Tämä on hyvin vaarallista, ensisijassa Iranille, ja sillä on geopoliittisia ja turvallisuusvaikutuksia, jotka uhkaavavat vakavasti koko muuta maailmaa.”