Humanitaariset viisumit: ”Ratkaisu niille, jotka nyt turvautuvat ihmissalakuljetukseen” 

 
 

Jaa tämä sivu: 

Jotta turvapaikanhakijat pääsisivät Eurooppaan vaarantamatta henkeään, parlamentti tukee aloitetta perustaa Eurooppaan humanitaarinen viisumi.

Juan Fernando López Aguilar 

Parlamentin 11. joulukuuta hyväksymässä aloitteessa vaaditaan komissiota tekemään lakialoite, joka sallisi kansainvälistä suojaa tarvitsevien hakea viisumia EU-suurlähetystössä tai -konsulaatissa. Lue lisää lainsäädäntöaloitteen esittelijä Juan Fernando López Aguilarin (S&D, Espanja) haastattelusta.

Mitä parlamentti ehdottaa mietinnössä eurooppalaisesta humanitaarisesta viisumista?

Yli 90 % Euroopasta turvapaikkaa hakevista on saapunut tänne laittomia reittejä, mikä johtuu siitä, ettei heillä ollut mitään laillista keinoa päästä EU:hun. Ehdottamamme järjestelmän myötä kaikilla olisi oikeus tulla kuulluksi joutumatta asettamaan henkeään vaaraan ja itseään ja perhettään ihmissalakuljettajien armoille.

Hakijoille myönnettäisiin alueellisesti rajoitettu lupa saapua johonkin tiettyyn EU-maahan hakemaan turvapaikkaa. Hakemuksen voisi tehdä eurooppalaisen maan suurlähetystössä tai konsulaatissa tai EU-edustustoissa. Tämä olisi ratkaisu niille, joilla ei nyt ole muuta vaihtoehtoa kuin turvautua ihmissalakuljetukseen. Pitää muistaa, että ainakin 30 000 ihmistä on kuollut Välimerellä parin viime vuoden aikana.

Kenelle viisumeita myönnettäisiin?

Mahdollisia tapauksia on paljon erilaisia. Esimerkiksi johonkin uskonnolliseen yhteisöön kuuluville perheille, joita uhkaa vaino tai järjestelmällinen väkivalta. Tällaisia tapauksia ovat vaikka kristityt Syyriassa ja Irakissa, muut kuin muslimit Afganistanissa, seksuaalivähemmistöihin kuuluvat useimmissa muslimimaissa tai erilaiset etniset vähemmistöt, joiden turvallisuus on uhattuna.

Jos parlamentti hyväksyy aloitteen, mitä tapahtuu seuraavaksi?

Kyseessä on oma-aloitemietintö, joten seurauksena ei ole sitovaa lainsäädäntöä. Tavoite on saada komissio ehdottamaan lainsäädäntöä, joka ratkaisi nämä ongelmat.

Tuoreiden kyselyiden mukaan maahanmuutto huolestuttaa yhä eurooppalaisia. Mitä muita aloitteita parlamentissa on työn alla?

Ensimmäiseksi täytyy erottaa tosiasiat mielikuvista. Yleinen mielikuva on, että maahanmuutto on täysin hallitsematon, aggressiivinen hyökkäys Eurooppaan, Troijan hevonen. Tätä näkemystä tukemaan ei ole lainkaan empiiristä näyttöä. Fakta on, että tulijoiden määrä on laskenut merkittävästi.

Meillä on mandaatti toimia solidaarisesti ja jakaa vastuu Euroopan yhteisen turvapaikkajärjestelmän kautta. Neuvosto on kuitenkin puuttuva palanen EU:n päätöksenteossa. Parlamentti on tehnyt parhaansa viedäkseen lainsäädäntöä loppuun asti, kuten esimerkiksi uudistamalla niin sanotun Dublin-asetuksen. Tämä on todella epäreilu vastuunjako.

Tarvitsemme yhteisen eurooppalaisen järjestelmän käsittelemään turvapaikkahakemuksia. Emme voi asettaa koko taakkaa niiden maiden harteille, jotka sijaitsevat Välimeren rannalla.