Päänavigointiin (paina Enter-näppäintä)
Suoraan sivun sisältöihin (paina Enter)
Muiden verkkosivustojen luetteloon (paina Enter-näppäintä)

10 asiaa huhtikuun Strasbougin täysistunnosta

Muut Artikkeli - Toimielimet20-04-2012 - 13:05
 
Huhtikuun Strasbourgin täysistunnon antia.   Huhtikuun Strasbourgin täysistunnon antia.

Euroopan parlamentti hyväksyi tällä viikolla uuden matkustajarekisterisopimuksen, jonka pohjalta EU antaa tietoja lentomatkustajista Yhdysvalloille. Parlamentin puhemies Schulz toivotti 12 kroatialaista tarkkailijaa tervetulleeksi parlamenttiin, ja Jordanian kuningas Abdullah II puhui mepeille täysistunnossa ja kertoi arabikevään mukanaan tuomista mahdollisuuksista. Parlamentin jäsenet keskustelivat jälleen komission puheenjohtaja Barroson kanssa keinoista, joilla ratkaista talouskriisi.


Ohessa 17.-20.4 pidetyn täysistuntoviikon kohokohdat.


Täysistuntosaliin kaksitoista uutta istumapaikkaa kroatialaisille tarkkailijajäsenille. Tarkkailijat ottavat osaa ryhmä- ja valiokuntakokouksiin ja valmistautuvat edustamaan maataan täysin, kun Kroatia liittyy EU:hun heinäkuussa 2013.


Jordanian kuningas Abdullah II puhui parlamentin jäsenille keskiviikkona ja muistutti, että arabikevät on mahdollisuus tiellä kohti rauhaa ja demokratiaa. Hän myös ehdotti Israelille ja Palestiinalle kahden valtion ratkaisumallia.


Talouskriisistä käydyssä keskustelussa mepit vaativat komission puheenjohtaja Barrosoa ehdottamaan konkreettisia toimia kasvun edistämiseksi ja EU:n korkean työttömyystason taltuttamiseksi.


Mepit hyväksyivät vuosittaisen ihmisoikeusraportin vuodelle 2010. Päätöslauselman mukaan EU:lla pitäisi olla uudet säännöt autoritääristen hallintojen internetsensuurin valvontaan.


Yhteisen yhdistetyn yhtiöveropohjan laskemiseksi pitäisi olla yhteiset säännöt ja niiden pitäisi olla pakolliset EU:ssa toimiville yrityksille, eikä komission ehdotuksen mukaisesti vapaaehtoiset, parlamentti totesi komission ehdotuksen pohjalta tehdyssä mietinnössään.


Torstaina parlamentti vastusti dieselin veroedun poistamista, sillä se olisi johtanut dieselin hinnan korottamiseen.


Parlamentti hyväksyi torstaina uuden Yhdysvaltojen kanssa neuvotellun matkustajarekisterisopimuksen. Mietinnön esittelijä Sophia in 't Veld (ALDE, Alankomaat) veti nimensä pois mietinnöstä äänestyksen jälkeen, sillä äänestystulos ei vastannut hänen suositustaan.


Mitä on lähiruoka? Termi on yhä muodikkaampi. Komission kanssa keskustelleet mepit sanoivat, että termiä täytyy selkeyttää läpinäkyvyyden takaamiseksi ja sen varmistamiseksi, ettei kuluttajia johdeta harhaan.


Mepit olivat tyytyväisiä Myanmarissa olleiden täytevaalien tuloksiin ja maan viranomaisten toteuttamiin viimeaikaisiin demokraattisiin uudistuksiin. He myös ehdottivat, että EU:n vuoden määräajaksi langetut rajoittavat toimenpiteet keskeytettäisiin.


Biodiversiteetti on luontopääomaamme. EU on epäonnistunut biodiversiteettiä koskevissa tavoitteissaan vuonna 2010, minkä vuoksi ekosysteemien suojelun ja vaurioituneiden alueiden korjauksen pitäisi olla korkeammalla poliittisessa arvoasteikossa, mepit totesivat perjantaina päätöslauselmassaan.

Viite : 20120413STO42902