Päänavigointiin (paina Enter-näppäintä)
Suoraan sivun sisältöihin (paina Enter)
Muiden verkkosivustojen luetteloon (paina Enter-näppäintä)

José Bové: EU:n edistettävä lähellä tapahtuvaa ja kestävää maataloutta

Muut Artikkeli - Maatalous / Kuluttajat19-09-2012 - 17:34
 
Haastateltavana José Bové (Vihreät/EFA, Ranska)   Haastateltavana José Bové (Vihreät/EFA, Ranska)

EU:n pitäisi keskittyä kehittämään paikallista ja kestävää maataloutta ja tehdä enemmän maatalouden laadun ja monipuolisuuden takaamiseksi, sanoi José Bové (Vihreät/EFA, Ranska), jonka mietintö maataloustuotteiden menekinedistämistoimista hyväksyttiin maatalousvaliokunnassa 18. syyskuuta. Haastattelimme Bovéa aiheesta.


Mitä tavoitteita EU:n menekinedistämistoimilla pitäisi olla?


José Bové: On tärkeää, että voimme kehittää maataloutta, joka on kestävää, paikallista ja antaa kuluttajille mahdollisuuden monipuolistaa ruokavaliotaan pienten maatilojen tuottamalla lähiruoalla joka puolella EU:ta. Nykypäivänä on olemassa sekä kansalliset että kansainväliset markkinat, mutta samaan aikaan paikallistasolla tapahtuva maatalous elättää miljoonia maanviljelijöitä, jotka tuottavat erittäin hyviä tuotteita, joiden nykypäivän maailmassa pitäisi olla tunnettuja koko maan alueella


Mietintöni on parlamentin ensimmäinen askel tällä aihealueella. Seuraavaksi komissio ehdottaa projektia tästä teemasta. Sen kautta saamme toivottavasti selville, miten maataloutta kannattaa edistää.


Komission tiedonanto puhuu Euroopan makujen edistämisestä. Mitä nämä maut olisivat?


José Bové: Maku on linkki maanviljelijän, alueen ja tuotteen välillä. On olemassa erilaisia makuja. Ardèchessa tuotettu juusto ei maistu samalta kuin Romaniassa tuotettu. Tämän löytää Euroopasta - tuotannon, joka on erikoistunut ja muuttunut aikojen saatossa.


Olemme kärsineet paljon yhdenmukaistamisen ja tuotteiden hyödykkeiksi muuttamisen vuoksi. Monimuotoisuuden lisäksi on myös toinen näkökanta, jonka unohdamme - nimittäin terveys. Jos kaikki tuotteet eivät ole standardoituja, niin eläimet ja kasvit pysyvät terveempinä. Paikallinen tuotanto pärjää siten paremmin ilman antibiootteja ja kemikaaleja.


Mietinnössäsi ehdotetaan, että maatilojen ja kansalaisten välistä suhdetta kehitetään. Kuinka se tehdään?


José Bové: Edistämistoimilla täytyy tukea paikallisia markkinapaikkoja, joilla voidaan myydä paikallisia tuotteita. Tuotteiden paikallisesta myynnistä on jo paljon kokemusta, mutta nykypäivänä sitä voidaan tukea enemmän ja se voisi olla laajamittaisempaa. On jo olemassa tuottajien kauppoja, ja paikallisia tuotteita on myös supermarkettien hyllyillä joissain kaupungeissa. Näitä linkkejä täytyisi vahvistaa ja lyhentää tuotteen matkaa tuottajalta kuluttajalle, mikä antaisi maanviljelijälle lisäarvoa ja vahvistaisi tuotantoketjun hallintaa maanviljelijän toimesta tuottamisesta kuluttajaan saakka.

Viite : 20120913STO51340