Päänavigointiin (paina Enter-näppäintä)
Suoraan sivun sisältöihin (paina Enter)
Muiden verkkosivustojen luetteloon (paina Enter-näppäintä)

Kesäkuun Strasbourgin täysistunto: turvapaikkajärjestelmä, Schengen, Prism ja eurovaalit

Tullin saa paremmat työkalut tekijänoikeuksien valvomiseen

 
Vuonna 2011 EU:n tulliviranomaiset löysivät miltei 115 miljoonaa piraatti- tai väärennettyä tuotetta. Osa väärennöksistä saattaa olla terveydelle vaarallisia. Yksi tapa suojella EU:n markkinoita ja kuluttajia on estää väärennettyjen tuotteiden pääsy EU:n markkinoille, ja tulliviranomaiset ovat siinä suhteessa avainasemassa. Mepit keskustelivat maanantaina 10.6 Jürgen Creutzmannin mietinnöstä koskien teollis- ja tekijänoikeuksien tullivalvontaa. Mietintö hyväksyttiin äänestyksessä tiistaina.

Creutzmannin mukaan "tulliviranomaiset ovat erinomaisessa asemassa mitä tulee väärennösten pysäyttämiseen ja tuhoamiseen ennen niiden päätymistä ympäri EU:ta. Tämän lainsäädännön ansiosta he voivat tehdä työnsä tehokkaammin".


Uudet säännöt antavat selkeät ohjeet EU:n alueelle tulossa olevien tai sen kautta lähetettävien laittomien ja vaarallisten tuotteiden tuhoamiseen, mutta eivät muuta teollis- tai tekijänoikeuksien suojaa koskevia sääntöjä tai koske matkailijoiden mukanaan kantamia omaan käyttöön tarkoitettuja tavaroita.


Väärennettyjen tuotteiden tuhoaminen


Yksinkertaistettu toimintamalli antaa mahdollisuuden tuhota väärennettyjä tai piraattituotteita ilman oikeuden määräystä, jos tekijänoikeuksien haltija on samaa mieltä ja maahantuoja ei vastusta ajatusta.


Ihmisille, jotka saadaan kiinni siitä, että he ovat tilanneet postitse pieniä määriä eli vähemmän kuin kaksi kiloa väärennettyjä tuotteita, annettaisiin kymmenen päivää aikaa suostua tuotteiden hävittämiseen. Sinä aikana heidän ei tarvitsisi maksaa tuotteiden säilyttämisestä tai tuhoamisesta.


Kauttakulkevat lääkkeet


Euroopan parlamentti ilmaisi huolensa siitä, että rinnakkaisvalmisteiden kauppa EU:n ulkopuolisten maiden välillä saattaisi hankaloitua lainsäädännön vuoksi. Sen vuoksi sovittiin, että lääkkeiden etenemisen voi estää tai ne voidaan takavarikoida vain, jos on syytä olettaa, että ne päätyvät EU:n markkinoille.