Päänavigointiin (paina Enter-näppäintä)
Suoraan sivun sisältöihin (paina Enter)
Muiden verkkosivustojen luetteloon (paina Enter-näppäintä)

Kesäkuun Strasbourgin täysistunto: turvapaikkajärjestelmä, Schengen, Prism ja eurovaalit

Uusia sääntöjä vauvojen ruoille, vähäenergisille tuotteille ja muille erityiselintarvikkeille

 
Kuvassa vauvan maitopullo.   ©Belga/Science/Abo
Parlamentti hyväksyi tiistaina aiempaa tarkemmat säännöt koskien vauvojen ruokien ja lääkinnällisiin tarkoituksiin valmistettujen tuotteiden pakkausmerkintöjä ja sisältöjä. Sääntöjen on tarkoitus vahvistaa kuluttajansuojaa sekä erottaa selkeämmin tavanomaiseen kulutukseen tarkoitetut elintarvikkeet etenkin erityisryhmille tarkoitetuista tuotteista. Nämä, myös neuvoston alustavasti hyväksymät säännöt kattavat myös joitakin vähäkalorisia tuotteita.

"Pienet lapset ja vakavasti sairaat ihmiset ovat kuluttajina erityisessä asemassa, joten meidän tehtävä lainsäätäjinä on asettaa tiukemmat säännöt heille tarkoitettujen tuotteiden pakkausmerkinnöille ja sisällöille", totesi mietinnön laatija Frédérique Ries (ALDE, BE) äänestyksen jälkeen.


Uudet säännöt yksinkertaistavat ja selkeyttävät ohjeita koskien äidinmaidonkorvikkeiden, vieroitusvalmisteiden, viljapohjaisten valmisruokien, lastenruokien, erityisiin lääkinnällisiin tarkoituksiin tarkoitettujen elintarvikkeiden ja painonhallintaan tarkoitetun ruokavaliokorvikkeiden pakkausmerkintöjä ja sisältöjä.


Säännöt sisältävät myös luettelon niistä aineista, joita näihin elintarvikkeisiin voidaan lisätä. Luettelossa mainitaan esimerkiksi vitamiinit ja kivennäisaineet.


Vauvojen ruoat


Uusien sääntöjen mukaan "äidinmaidonkorvikkeiden merkinnöissä, esillepanossa ja mainonnassa sekä vieroitusvalmisteiden merkinnöissä ei saa olla kuvia imeväisistä

tai muita sellaisia kuvia tai tekstejä, joissa tällaisen korvikkeen käyttö esitetään ihanteellisena". Merkinnät, esillepano ja mainonta eivät saa kannustaa luopumaan rintaruokinnasta.


Säännöt kuitenkin sallivat äidinmaidonkorvikkeiden ja vieroitusvalmisteiden tunnistamista helpottavat ja niiden valmistamismenetelmiä kuvaavat graafiset esitykset.


Lisäksi parlamentti pyytää komissiota arvioimaan onko pikkulapsille tarkoitetuilla maitopohjaisilla juomilla ja muilla vastaavilla tuotteilla "ravitsemuksellista hyötyä vieroitusvaiheessa olevan lapsen normaaliin ruokavalioon verrattuna". Parlamentti pyytää komissiota myös arvioimaan, olisivatko yhteiset säännöt urheilijoille tarkoitetuille elintarvikkeille tarpeen.


Torjunta-ainejäämät


Komission tulisi myös varmistaa, että torjunta-ainejäämien määriä näissä tuotteissa pyritään vähentämään mahdollisimman paljon.


Seuraavaksi


Asetuksen 11, 16, 18 ja 19 artikloita sovelletaan 20 päivän kuluttua asetuksen julkaisemisesta Euroopan unionin virallisessa lehdessä.