Pargneaux COP21:sta: Tarvitaan päätöksiä, ei pelkästään keskustelua

Nousevat lämpötilat, sulavat jäätiköt ja yhä useammin tapahtuvat kuivuudet ja tulvat ovat kaikki merkkejä ilmastonmuutoksesta, joka on todellisuutta jo tällä hetkellä. Joulukuussa pyritään saamaan aikaan uusi kansainvälinen ilmastosopimus Pariisin ilmastokokouksessa. Parlamentin ympäristövaliokunta hyväksyi keskiviikkona mietinnön, jossa määriteltiin parlamentin neuvottelutavoitteet. Mietinnön laatija Gilles Pargneaux (S&D, Ranska) kertoi sovituista tavoitteista kokouksen jälkeen.

Haastateltavana Gilles Pargneaux
Haastateltavana Gilles Pargneaux

Mietinnössäsi todetaan, että parlamentin pitäisi viedä eteenpäin 40 prosentin vähennystä kasvihuonekaasujen määrässä vuoden 1990 päästötasoon verrattuna ja että tavoite pitäisi saavuttaa vuoteen 2030 mennessä. Miten Kiina, Yhdysvallat ja tietysti EU ja sen jäsenmaat saadaan hyväksymään tämä kunnianhimoinen tavoite?

Pargneaux: Neuvottelut ovat aina prosessi. Mietintöni hyväksyttiin tänä aamuna valiokunnassa ja siitä äänestetään täysistunnossa 14. lokakuuta. Se on parlamentin virallinen kanta asiaan.


Parlamentti tulee olemaan läsnä Pariisin ilmastokokouksessa. Sitä hetkestä, kun kantamme on selvillä, ja kanta on kunnianhimoinen esimerkiksi Kiinan kantaan verrattuna, meidän tavoitteemme on vakuuttaa muut osapuolet. Meillä on virallinen valtuuskunta, joka on yhteydessä kolmansien maiden kanssa. COP21-kokouksessa on tarkoitus päättää asioista, ei pelkästään keskustella.

Mietinnössäsi vaaditaan lisäresursseja ilmastonmuutoksen vastaiselle työlle, jotta kasvihuonekaasuja voidaan vähentää ja pienentää ilmastonmuutoksen haittavaikutuksia. Miten rahat saadaan kerättyä tarkoitusta varten?


Pargneaux: Tarvitsemme rahoituspaketin. Siksi olemme tehneet ehdotuksia, joiden perusteella laadittaisiin tiekartta, jonka avulla Vihreälle ilmastorahastolle kerättäisiin 100 miljardia dollaria vuodessa. Se auttaa heikoimmassa asemassa olevia maita, kehitysmaita, joilla ei itsellään ole resursseja ilmastonmuutoksen vastaiseen työhön.


Rahaston varat saadaan valtioilta. Mietinnössä ehdotetaan monia innovatiivisia keinoja, muun muassa uusiin energiamuotoihin liittyen, joilla voitaisiin kerätä rahoitusta. Talouspaketti on yksi Pariisin kokouksen kulmakivistä. Jos emme löydä yhteisymmärrystä rahastosta ja siitä, miten se rahoitetaan, luulen valitettavasti, että päädymme tilanteeseen, jossa meillä ei ole sopimusta tai että meillä on vain puolikas siitä, mitä halusimme.


Millainen rooli Euroopan parlamentilla on COP21-neuvotteluissa?


Pargneaux: Mielestämme Euroopan parlamentin pitäisi olla eturintamassa sen varmistamisessa, että ilmastoneuvotteluissa onnistutaan, sillä tämä on vuosisadan tärkein taistelu. Jos mitään ei tehdä, keskilämpötila nousee arviolta kaksi astetta globaalisti. Luonnonmullistukset ja ruokakriisit lisääntyvät ja johtavat, ellei mitään tehdä, jopa 200 miljoonaan ilmastopakolaiseen.

Valiokunnan ajamat tavoitteet

  • Kasvihuonekaasujen vähentäminen 40 prosentilla vuoden 1990 tasosta 2030 mennessä
  • Uusituvien energianlähteiden osuuden lisääminen 30 prosenttiin
  • Energiankulutuksen laikkaaminen 40 prosentilla