Mepit energiaunionista: energian sisämarkkinoita tiivistettävä 

Lehdistötiedote 
 
 

Kansalaisten on saatava käyttöönsä turvallista, kestävää ja kohtuuhintaista energiaa, parlamentin jäsenet korostavat energiaunionia koskevassa päätöslauselmassaan. Energiaunionin rakentaminen edellyttää muun muassa tuontiriippuvuuden vähentämistä, energian sisämarkkinoiden tiivistämistä, toimitusvarmuuden parantamista ja energian kysynnän hillitsemistä, mepit korostavat. Parlamentti hyväksyi päätöslauselman tiistaina.

Parlamentti hyväksyi ei-lakiasäätävän päätöslauselman äänin 403 puolesta, 177 vastaan ja 117 tyhjää.


Energiatoimituksia monipuolistettava, neuvoteltava yhdellä äänellä

 

Parlamentti kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita pyrkimään aktiivisesti kestävämpiin ja kilpailukykyisempiin energian hintoihin ja tuontienergian kuluihin. Mepit kehottavat myös monipuolistamaan energiatoimituksia (energialähteet, toimittajat ja reitit). Kaikkien EU:n infrastruktuurihankkeiden on oltava täysin EU:n ilmasto- ja energialainsäädännön ja esimerkiksi energiavarmuutta koskevien EU:n pitkän aikavälin tavoitteiden mukaisia, mepit toteavat.


Kiireellisimpiä tulevaan energiaunioniin liittyviä kysymyksiä ovat energian laadullinen ja määrällinen toimitusvarmuus ja kilpailukyky, päätöslauselmassa todetaan. Mepit kehottavat EU:ta ja sen jäsenmaita neuvottelemaan yhdellä äänellä kolmansien maiden kanssa ja esittävät komission roolin vahvistamista energiaa koskevissa neuvotteluissa.


Energiatehokkuutta ja uusiutuvia energialähteitä

 

Parlamentin jäsenet vaativat, että energiatehokkuutta koskevaa nykyistä lainsäädäntöä, rakennusten energiatehokkuutta koskeva direktiivi ja energiatehokkuutta koskeva direktiivi mukaan luettuina, on uudistettava.  Mepit huomauttavat, että 61 prosenttia Euroopan unioniin tuodusta kaasusta käytetään rakennuksissa, pääasiassa lämmitykseen.


Uusiutuvien energialähteiden kehittäminen on tärkeää tuontiriippuvuuden vähentämisen kannalta, minkä lisäksi sillä on tärkeä rooli myös ilmanlaadun parantamisessa sekä työpaikkojen ja kasvun luomisessa, päätöslauselmassa todetaan.


Sähköverkkojen yhteenliitäntätavoite


Kansallisen ja rajat ylittävän infrastruktuurin käytettävyys on avainasemassa, jotta voidaan varmistaa Euroopan energialähteiden tehokas käyttö ja aiempaa parempi toimitusvarmuus, mepit korostavat.


Parlamentti hyväksyi tiistaina myös sähköverkkojen yhteenliitäntää koskevan päätöslauselman. Päätöslauselmassaan mepit muistuttavat, että täysin yhdennettyjen sähkön sisämarkkinoiden myötä eurooppalaiset kuluttajat voisivat säästää vuosittain arviolta 12–40 miljardia euroa vuoteen 2030 mennessä. Mepit vaativat täydentämään sähköverkkojen 10 prosentin yhteenliitäntätavoitetta, joka on määrä saavuttaa vuoteen 2020 mennessä, uusilla kunnianhimoisilla ja näyttöön perustuvilla tavoitteilla.


Baltian maiden osalta mepit ovat huolestuneita siitä, että Baltian maiden verkot on yhä synkronoitu Venäjän sähköjärjestelmän kanssa, josta ne ovat riippuvaisia. Mepit pitävät tätä esteenä aidosti yhdennetyille ja hyvin toimiville Euroopan sähkömarkkinoille ja vaativat Baltian maiden sähköverkkojen pikaista synkronointia Manner-Euroopan verkon kanssa.

 

Menettely: ei-lakiasäätävä päätöslauselma