Euroopan parlamentti vaatii uutta mekanismia demokratian, oikeusvaltion ja perusoikeuksien valvontaan EU:ssa 

Lehdistötiedote 
 
 

Euroopan parlamentti kehottaa komissiota perustamaan uuden sitovan järjestelmän demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja perusoikeuksien toteutumisen säännölliseen valvontaan kaikissa EU-maissa. Parlamentti hyväksyi päätöslauselman tiistaina. Järjestelmän pitäisi sisältää objektiiviset kriteerit ja sekä erilaisia keinoja puuttua rikkeisiin asteittain.

“Kaikkien muiden politiikan alojen, kuten kilpailupolitiikan, poliisi- ja oikeusalan yhteistyön ja ulkosuhteiden, täytäntöönpanon osalta on jo olemassa erilaisia välineitä (...), mutta perusarvojamme suojaksi ei ole olemassa sellaisia välineitä, jotka olisivat riittävän vahvoja varmistamaan, että arvoja noudatetaan koko EU:ssa”, mietinnön esittelijänä toiminut parlamentin jäsen Sophie in’t Veld (ALDE, Alankomaat) sanoi täysistunnossa tiistaina ennen äänestystä käydyssä keskustelussa.


Parlamentti hyväksyi päätöslauselman äänin 405 puolesta, 171 vastaan ja 39 tyhjää.


Parlamentin ehdottaman uuden demokratian, oikeusvaltion ja perusoikeuksien valvonnan EU-mekanismin avulla on tarkoitus varmistaa, että kaikki EU-maat kunnioittavat EU-sopimukseen kirjattuja perusarvoja. Järjestelmässä vahvistettaisiin selkeät ja näyttöön perustuvat kriteerit, joiden perusteella voidaan arvioida demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja perusoikeuksien toteutumista systemaattisesti ja tasapuolisesti, päätöslauselmassa todetaan.


Parlamentin ehdotus uudesta mekanismista pyrkii kokoamaan jo olemassa olevat demokratian, oikeusvaltion ja perusoikeuksien toteutumisen valvonnan välineet yhdeksi mekanismiksi ja varmistamaan, että niitä käytetään mahdollisimman tehokkaasti. Samalla pyritään tuomaan EU:n hakijamaissa käytössä olevia demokratian, oikeusvaltion ja perusoikeuksien valvonnan keinoja lähemmäksi EU-maissa käytössä olevia keinoja. Järjestelmä herättää myös keskustelemaan aiheesta säännöllisesti sekä EU-tasolla että kansallisissa parlamenteissa.


Seuraavaksi


Parlamentti pyytää komissiota tekemään syyskuun 2017 mennessä ehdotuksen demokratiaa, oikeusvaltiota ja perusoikeuksia koskevaksi unionin sopimukseksi toimielinten välisenä sopimuksena, jolla yhdenmukaistetaan ja täydennetään nykyisiä mekanismeja. Komission on annettava perusteltu vastaus parlamentin pyyntöön.


Taustatietoa toimittajille - näin järjestelmä toimisi

 

Vuosittain komissio, kuultuaan riippumattomien asiantuntijoiden paneelia, valmistelisi demokratian, oikeusvaltion ja perusoikeuksien tilaa jäsenvaltioissa koskevan raportin ja maakohtaiset suositukset. Arvioiden laadinnassa huomioidaan mm. vallanjako, tiedotusvälineiden vapaus ja moniarvoisuus sekä oikeussuojan saatavuus.

 

Raportti toimii pohjana komission mahdollisille jatkotoimille. Jatkotoimiin voi kuulua esimerkiksi vuoropuhelu asianomaisen jäsenvaltion kanssa; ennakkovaroituksena ennen vakavaa rikettä vetoaminen Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 7 artiklan 1 kohtaan; tai vakavassa laiminlyönnissä EU-sopimuksen 7 artiklan aktivoiminen, minkä seurauksena EU-maa voi menettää äänioikeutensa neuvostossa.


Menettely: päätöslauselma, ehdotus uuden säädöksen antamisesta