Uudet mepit: Intoa ja tarmoa

Uudet mepit ovat tutustuneet kuluneiden viikkojen aikana Brysseliin ja parlamenttiin ja ovat valmiina aloittamaan kautensa ensi viikolla Strasbourgissa. Uusia kasvoja esittelevän sarjamme kolmannessa osassa tutustutaan Saksan Ruhrin alueelta kotoisin olevaan vihreään Terry Reintkeen, espanjalaiseen Andalusiasta tulevaan Teresa Rodríguez-Rubioon (GUE) ja ruotsalaiseen Kristina Winbergiin (EFD).

Teresa Rodríguez-Rubio (vasemmalla), Terry Reintke (keskellä) ja Kristina Winberg.
Teresa Rodríguez-Rubio (vasemmalla), Terry Reintke (keskellä) ja Kristina Winberg.

Vuonna 1987 syntynyt Terry Reintke opiskeli valtio-oppia Berliinissä ja Edinburghissa. Hän on ollut aktiivinen politiikassa 16 vuoden iästä saakka ja keskittynyt erityisesti energiakysymyksiin, sukupuolten tasa-arvoon, seksuaalivähemmistöjen oikeuksiin sekä nuorten osallisuuteen. Hän on toiminut aiemmin vihreiden eurooppalaisen nuorisojärjestön tiedottajana, joten parlamentti on hänelle tuttu paikka.


Espanjalainen Teresa Rodríguez-Rubio syntyi 32 vuotta sitten Rotassa. Hänellä on arabialaisen kulttuurin tutkinto Cádizin yliopistosta, ja hän opetti espanjan kieltä ja kirjallisuutta toisen asteen oppilaitoksessa. Hän on ollut mukana feministisissä liikkeissä ja kampanjoinut myös koulutukseen kohdistuvia budjettileikkauksia vastaan.


Vuonna 1965 syntynyt Kristina Winberg on kotoisin Ruotsin Jönköpingistä. Hän on aiemmin työskennellyt paikallislehden mainospuolella ja matkatoimistossa. Hän oli ennen valintaassa vanhusten hoitotehtävissä ja istui myös Jönköpingin kaupunginvaltuustossa.


Mikä on ensivaikutelmasi Brysselistä ja Euroopan parlamentista?


Reintke: Monimuotoisuus on tehnyt vaikutuksen. Täällä on niin paljon ihmisiä, jotka puhuvat eri kieliä ja tulevat eri puolilta Eurooppaa. Täällä tapahtuu muutoksia, jotka vaikuttavat siihen, miten Euroopan parlamentti toimii ja miltä Euroopan unioni näyttää tulevaisuudessa. Minusta kaikki tämä on todella mielenkiintoista ja jännittävää.


Rodríguez-Rubio: En ole aiemmin käynyt Brysselissä. Mutta ihmiset vaikuttavat hyvin ystävällisiltä, hymyileväisiltä ja hiljaisilta. Olen hieman huolissani parlamenttia koskevasta ensivaikutelmastani - minusta se on suuri, harmaa, byrokraattinen, saavuttamaton ja vaikea hahmottaa ainakin uusien tulokkaiden ja kansalaisten kannalta.


Winberg: Bryssel on suuri kaupunki, ja en ole vielä oikein ehtinyt tutustua siihen, sillä olen ollut parlamentissa kaiken ajan. Parlamenttirakennus on myös valtava ja tuntuu siltä, että tarvitsisin siellä suunnistamiseen navigointilaitteen.


Miten vietät vapaa-aikaasi?


Reintke: Rakastan juoksemista. Olin huhtikuussa Bonnin puolimaratonilla. Pidän myös lautapeleistä ja rentoutumisesta.


Rodríguez-Rubio: Pelaan koripalloa aina tilaisuuden tullen. Pidän myös lukemisesta ja runojen sekä karnevaalilaulujen kirjoittamisesta.


Winberg: Minulla ei ole paljoa vapaa-aikaa, mutta kun sitä on, niin pidän sienien keräämisestä. Meillä on Ruotsissa paljon kanttarelleja. Pidän myös ratsastamisesta ja ajan viettämisestä talleilla. Ja totta kai pidän myös perheeni kanssa olemisesta. Minulla on kolme aikuista lasta.


Ketkä ovat esikuviasi?


Reintke: Monet feministi-aktivistit, kuten brittisufragetti Emmeline Pankhurst ja afrikkalaisamerikkalainen feministi Audre Lorde, ovat tehneet minuun vaikutuksen.


Rodríguez-Rubio: Pariisin kaupunginjohtaja Louise Michel on esikuvani hänen rohkeutensa vuoksi. Rosa Luxembourg taisteli ensimmäisessä maailmansodassa ja puolusti sosiaalisia oikeuksia ja sosiaalista oikeudenmukaisuutta siihen saakka, kunnes hänet murhattiin. Francon armeijan surmaama Federico García Lorca on Andalusian ihmisten ja vapauden symboli.


Winberg: Olen seurannut Nigel Faragen poliittista uraa. Hän on erittäin hyvä puhuja ja kriittinen EU:ta kohtaan. Margaret Thatcher on myös idolini, hän oli todella vahva nainen.


Mihin asioihin aiot paneutua työssäsi meppinä?


Reintke: Haluan työskennellä nuorisopolitiikan parissa, erityisesti nuorten työttömyyden vähentämiseksi. Nuorisotakuu on tärkeä askel, joka on laitettava nyt toimimaan. Toinen tärkeä asia on nuorten osallisuus politiikassa. Monet nuoret eivät äänestäneet eurovaaleissa, joten on selvää, että nuorten mielenkiinnon herättämisessä on vaikeuksia, ja haluaisin tehdä työtä sen muuttamiseksi.


Rodríguez-Rubio: Parhaillaan valmistellaan vapaakauppasopimusta Yhdysvaltojen kanssa. Haluan, että se kunnioittaa eurooppalaisten arkeen vaikuttavia sosiaalisia oikeuksia. On myös tärkeää, että sosiaali-, työ- ja ympäristöoikeuksista ei leikata. Ja haluan palauttaa ihmisille ja kansoille oikeutensa aikana, jolloin vaikuttaa siltä, että vallassa ovat vain talousmahdit ja monikansalliset yritykset.


Winberg: Haluan tietysti palauttaa oikeuden tehdä omia lakejamme Ruotsissa. EU vie nykypäivänä yhä enemmän päätöksentekovaltaa Brysseliin. Yli 50 % laeistamme tulee Brysselistä ja haluan pysättää tämän kehityksen. Ja tietysti meillä on suuri ongelma maahanmuuton kanssa. Haluaisin mielelläni työskennellä kansalaisvapauksien valiokunnassa. EU-jäsenyys maksaa myös meille paljon, ja haluaisimme leikata niitä kuluja. Haluaisin myös poistaa vähintään kaksi kolmasosaa EU:n budjetista.