Päänavigointiin (paina Enter-näppäintä)
Suoraan sivun sisältöihin (paina Enter)
Muiden verkkosivustojen luetteloon (paina Enter-näppäintä)

Uutishuone

Oikeus- ja kansalaisuusasiat

 

Ihmisoikeuskeskustelut: Kuinka parlamentti puolustaa ihmisoikeuksia?

Täysistunto Ihmisoikeudet23-10-2014 - 09:00
Meksikossa kateissa olevien opiskelijoiden sukulaiset ja ystävät etsivät kadonneita ©BELGA/AFP/ EDUARDO GUERRERO  

Euroopan parlamentti puolustaa vahvasti ihmisoikeuksia ja kiinnittää Strasbourgin täysistunnossa huomiota niiden loukkauksiin eri puolilla maailmaa. Tällä viikolla parlamentin asialistalla ovat tilanteet Venäjällä, Uzbekistanissa ja Meksikossa. Keskustelut käydään täysistunnoissa torstaisin. (Lue lisää: Ihmisoikeuskeskustelut: Kuinka parlamentti puolustaa ihmisoikeuksia? )

 
 

Vuoden 2014 Saharov-palkinnon voittaja: Denis Mukwege

Muut Ihmisoikeudet21-10-2014 - 19:10
Denis Mukwege ©BELGA_ANP COMM_SVEN TORFINN  

Tämän vuoden mielipiteenvapauden puolesta jaettavan parlamentin Saharov-palkinnon on saanut Kongon demokraattisesta tasavallasta kotoisin oleva gynekologi Denis Mukwege työstään erityisesti naisten suojelun puolesta. Voittajasta päätti yksimielisesti parlamentin puheenjohtajakokous tänään. (Lue lisää: Vuoden 2014 Saharov-palkinnon voittaja: Denis Mukwege )

 
 

Syyria ja Irak: Kasvavat pakolaisvirrat haaste naapurimaille

Muut Ihmisoikeudet14-10-2014 - 18:00
Pakolaisia Kobanesta ©BELGA_Zumapress_Sebastian Backhaus  

Yli yhdeksän miljoonaa syyrialaista on joutunut jättämään kotinsa viime vuosina. ISIS-järjestö, joka tunnetaan myös nimellä IS, etenee sekä Syyriassa ja Irakissa, ja tilanne kärjistymässä. "Missään konfliktissa ei ole aiemmin nähty yhtä paljon kuolemia, yhtä paljon pakolaisia ja yhtä paljon kodeistaan ajettuja ihmisiä näin pienen ajan sisällä", sanoi Frej Fenniche, YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto OHCHR:n edustaja kuulemisessa maanantaina 13.10.2014. (Lue lisää: Syyria ja Irak: Kasvavat pakolaisvirrat haaste naapurimaille )

 
 

Mepit keskustelivat tasa-arvon toteutumisesta ja uudesta strategiasta 2015+

Muut Naisten oikeudet / tasa-arvo14-10-2014 - 15:03
Kuulemiseen osallistuneita asiantuntijoita.  

Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta järjesti kuulemisen asiantuntijoiden kanssa naisten ja miesten välisen tasa-arvon toteutumisesta 13. lokakuuta. Marc Tarabella (S&D, Belgia) valmistelee aihetta käsittelevää mietintöä. Kuulemisen jälkeen käsiteltiin myös Maria Noichin (S&D, Saksa) oma-aloitemietintöä tasa-arvostrategiasta vuoden 2015 jälkeiselle ajalle. (Lue lisää: Mepit keskustelivat tasa-arvon toteutumisesta ja uudesta strategiasta 2015+ )

 
 

Vuoden 2014 Saharov-palkinnon kolme finalistia

Muut Toimielimet / Ihmisoikeudet08-10-2014 - 18:01
Saharov-palkinto: Finalistit ©BELGA  

Ukrainan EuroMaidan-liike, gynekologi sodan riivaamasta Kongon demokraattisesta tasavallasta ja ihmisoikeusaktivisti Azerbaidžanista ovat kolme finalistia tämän vuoden mielipiteenvapauden puolesta jaettavan Saharov-palkinnon saajaksi. Heidät valitsivat 7.10 ulkoasianvaliokunta ja kehitysyhteistyövaliokunta. Voittajasta päättävät yhdessä parlamentin puhemies Schulz ja poliittisten ryhmien puheenjohtajat. Palkintoseremonia järjestetään Strasbourgissa 26. marraskuuta. (Lue lisää: Vuoden 2014 Saharov-palkinnon kolme finalistia )

 
 

Mepit keskustelivat maahanmuutosta ja turvapaikkapolitiikasta

Muut Turvapaikkapolitiikka24-09-2014 - 15:08
©BELGA/AFP/M.Mirabelli  

Lissabonin sopimuksen hyväksymisestä lähtien parlamentti on ollut aktiivisesti mukana maahanmuuttolainsäädännöstä päättämisessä. Euroopan komissio esitteli vuosiraporttinsa maahanmuuttoa ja turvapaikkoja koskien 24. syyskuuta 2014 kansalaisvapauksien valiokunnassa. Raportissa korostetaan EU:n ja sen jäsenmaiden lisätoimien tarvetta mitä tulee maahanmuuttoon, turvapaikkojen myöntämiseen ja rajavalvontaan. Lisäksi ihmisten salakuljetusta ja ihmiskauppaa vastaan olisi syytä taistella. (Lue lisää: Mepit keskustelivat maahanmuutosta ja turvapaikkapolitiikasta )

 
 

Ehdokkaat Saharov-palkinnon saajaksi 2014

Muut Ihmisoikeudet23-09-2014 - 17:08
Saharov-palkinto 2014  

Tämän vuoden ehdokkailla on hyvin erilaiset taustat, mutta kaikki puolustavat ihmisoikeuksia. Ehdokkaat parlamentin vuosittaisen mielipiteenvapauden puolesta jaettavan Saharov-palkinnon saajaksi julkistettiin tänään tiistaina 23.9 parlamentin ulkoasianvaliokunnan, kehitysyhteistyövaliokunnan ja ihmisoikeuksien alivaliokunnan yhteiskokouksessa. (Lue lisää: Ehdokkaat Saharov-palkinnon saajaksi 2014 )

 
 

Oikeusasiamies O'Reilly: Ensimmäinen vuosi virassa

Muut Oikeusasiamies16-09-2014 - 18:39
EU:n oikeusasiamies Emily O'Reilly luovutti vuosikertomuksensa parlamentin puhemies Martin Schulzille.  

"Instituutioita täytyy houkutella muuttamaan pitkäaikaisia toimintamallejaan ja olemaan avoimempia päätöksenteostaan. Siksi oikeusasiamiehenä oleminen on enemmän taidetta kuin tiedettä", kertoi vuoden Euroopan oikeusasiamiehenä toiminut Emily O'Reilly. Irlannin kansallisena oikeusasiamiehenä aikaisemmin työskennellyt O'Reilly valittiin tehtäväänsä heinäkuussa 2013 sen jälkeen kun hänen edeltäjänsä erosi virasta kesken toimikauden siirtyäkseen eläkkeelle. Hän toimii virassa vuoden loppuun saakka. (Lue lisää: Oikeusasiamies O'Reilly: Ensimmäinen vuosi virassa )

 
 

Vetoomus: Parlamentti antaa kansalaisille mahdollisuuden tulla kuulluksi

Muut Toimielimet / Kansalaisten oikeudet / Vetoomukset10-09-2014 - 16:29
Parlamentissa on erityinen valiokunta vetoomuksia varten.  

Onko sinulla EU:hun liittyvä ongelma? Euroopan parlamentti voi auttaa. Parlamentin vetoomusvaliokunnan ansiosta kansalaisten huolia kuunnellaan korkeimmalla EU-tasolla. Tässä katsaus siihen, miten voit tehdä vetoomuksen ja minkälaisia vetoomuksia valiokunta sai vuonna 2012. (Lue lisää: Vetoomus: Parlamentti antaa kansalaisille mahdollisuuden tulla kuulluksi )