Erasmus+ -ohjelma tarjoaa nuorille mahdollisuuksia opiskella ulkomailla. ©BELGA/BELPRESS 

Parlamentti hyväksyi tiistain äänestyksessään EU:n uuden Erasmus+ -ohjelman, joka tarjoaa apurahoja opiskelijoille, opettajille ja harjoittelijoille toisessa EU-maassa suoritettavia opintoja tai työharjoitteluita varten. Myös nuoriso- ja vapaaehtoistyöntekijät sekä nuoret urheilijat kuuluvat ohjelman piiriin. Uuden lainatakuujärjestelmän avulla opiskelijat voivat saada edullista lainaa opintoihinsa toisessa EU-maassa.

"Vuodesta 1995 toiminut Leonardo da Vinci -ohjelma on ollut menestys. Meidän ei tarvitse aloittaa työtä nuorisotyöttömyyden torjumiseksi ja liikkuvuuden edistämiseksi tyhjästä, vaan voimme hyödyntää jo olemassa olevia ohjelmiamme", totesi mietinnön laatinut Doris Pack (EPP, Saksa) ennen äänestystä.


Erasmus+ kokoaa yhteen EU:n jo olemassa olevat koulutus- ja nuoriso-ohjelmat (Comenius, Erasmus, Erasmus Mundus, Leonardo da Vinci ja Grundtvig –ohjelmat). Lisäksi urheiluala on mukana ensimmäistä kertaa. Alaohjelmien nimiä käytetään myös jatkossa.


Erasmus+ -ohjelman kokonaisbudjetti on noin 14,7 miljardia euroa ja se tarjoaa 13–30-vuotiaille nuorille mahdollisuuksia suorittaa opintoja ulkomailla. Ohjelma sisältää myös lainatakuujärjestelmän, jonka avulla maisteri-tutkintoa suorittavat opiskelijat voivat saada edullista pankkilainaa toisessa EU:ssa suoritettavia opintoja varten. Opiskelijat voivat saada lainaa 12000–18000 euroa opintojen pituudesta riippuen. Parlamentin jäsenet korostivat, ettei lainatakuujärjestelmä saa korvata jo olemassa olevia kansallisia apurahajärjestelmiä eikä estää uusien lainajärjestelmien perustamista.


Erasmus+ -ohjelmasta tuetaan myös oppilaitosten ja yritysten välistä yhteistyötä. Oppilaitosten ja yritysten "osaamisyhteenliittymien" ja "alakohtaisten taitoyhteenliittymien" tarkoitus on tukea työharjoitteluita ja tarjota uusia näkökulmia opetukseen.


Lisätietoa Erasmus+-ohjelmasta on saatavilla oheisesta taustamuistiosta (linkki oikealla).


Menettely: Tavallinen lainsäädäntömenettely (yhteispäätös), 1.käsittely