©Belga/Easyfotostock/Zoonar/A.Varbenov 

Internetin kautta pakettimatkoja varaavien lomalaisten oikeuksia tulee vahvistaa, totesivat parlamentin jäsenet keskiviikon äänestyksessä. Uusilla pakettimatkoja koskevilla säännöillä halutaan varmistaa, etteivät lomalaiset jää pulaan, mikäli lentoyhtiö tai matkanjärjestäjä ajautuu konkurssiin matkan aikana. Lisäksi säännöissä tarkennetaan matkustajien oikeuksia poikkeustilanteissa ja hintojen ja aikataulujen muuttuessa.

Tällä hetkellä voimassa olevat pakettimatkoja koskevat säännöt ovat peräisin vuodelta 1990. Lentojen halpeneminen ja internetin tuomat mahdollisuudet ovat muuttaneet merkittävästi matkojen varaustapoja, joten nykyiset säännöt eivät kata kaikkia nykyvarauksia.


Nyt päivitettävänä oleva direktiivi laajentaa pakettimatkan käsitettä kattamaan eri osista, kuten lennoista, majoituksesta ja autovuokrasta, koostuvia matkavarauksia. Parlamentin jäsenet vaativat, että matkanvaraajille on ilmoitettava erikseen ennen varausta, mikäli varauksessa ei ole kyse matkapaketista.


"Matkapaketin ja yhdistettyjen matkajärjestelyiden määritelmien tarkennusten myötä on jatkossa selvää, milloin kyseessä on pakettimatka. Matkailijoiden on saatava tietoa oikeuksistaan, minkä lisäksi direktiivin päivityksen tavoitteena on varmistaa hyvä kuluttajansuoja", sanoi parlamentin mietinnön laatinut Hans-Peter Mayer (EPP, DE).


Säännöissä ehdotetaan useita matkustajien oikeuksien parannuksia ja tarkennuksia:


·         Jos matkanjärjestäjä joutuu konkurssiin matkan aikana, lomalaisille järjestetään paluumatka kotiin. Mikäli mahdollista, matkailijoille annetaan mahdollisuus jatkaa matkaansa suunnitellusti ennen kotiinpaluuta.

·         Matkanjärjestäjä voi muuttaa matkan myynnin jälkeen ainoastaan poikkeustapauksissa, esimerkiksi polttoaineen hinnan tai verojen noustessa. Mikäli matka kallistuu yli 8 % (komission ehdotus: 10 %), matkan varanneelle tulisi tarjota toista samanarvoista vaihtoehtoa tai mahdollisuutta perua matka.

·         Matkanjärjestäjät eivät voi muuttaa lentoaikataulua yli 3 tunnilla sen jälkeen kun matka on ostettu.

·         Mikäli matkustaja ei pysty palaamaan kotiin aikataulun mukaisesti väistämättömistä ja poikkeuksellisista syistä, kuten luonnonkatastrofeista tai terrori-iskuista johtuen, matkanjärjestäjän on järjestettävä matkailijalle alkuperäistä majoitusta vastaava majoitus enintään viideltä yöltä tai korvattava matkustajalle majoituksesta aiheutuneet kulut. Majoituskustannukset voidaan rajata 125 euroon yöltä (komissio ehdotti kulujen korvaamista enintään kolmelta yöltä, 100 €/yö).


Lisätietoa ehdotuksesta on luettavissa englanninkielisestä taustamuistiosta (linkki ohessa).


Seuraavaksi


Parlamentti äänesti nyt 1. käsittelyn kannastaan, jotta parlamentin valmistelutyö siirtyy seuraavalle toukokuussa valittavalle parlamentille. Parlamentin ja neuvoston neuvottelut voivat käynnistyä toukokuussa pidettävien eurovaalien jälkeen.