Jaa tämä sivu: 

Turkkilais-ranskalainen elokuvaohjaaja Deniz Gamze Ergüven kiitti parlamenttia vuoden 2015 LUX-elokuvapalkinnon myöntämisestä hänen ohjaamalleen elokuvalle Mustang. 

Parlamentin puhemies Martin Schulz julisti Euroopan parlamentin myöntämän vuoden 2015 LUX-elokuvapalkinnon voittajan palkintoseremoniassa tiistaina. Elokuvapalkinnon voittanut Deniz Gamze Ergüvenin ohjaama "Mustang" kertoo viidestä sisaresta, joita odottaa järjestetyt avioliitot. Nuoret naiset ovat kuitenkin päättäneet elää omaa elämäänsä ja rikkoa perinteen.

Puhemies Schulz onnitteli kolmen finalistielokuvan tekijöitä ja sanoi: "Nämä kolme hyvin erilaista elokuvaa herättävät tärkeitä kysymyksiä: Miten meidän maastamuuton maanosan on muututtava, jotta siitä tulisi maahanmuuton maanosa? Mikä on naisten rooli naapurialueidemme yhteiskunnissa? Miten talouskriisi on vaikuttanut meihin? Nämä eurooppalaiset elokuvat ansaitsevat tukemme. Olen ylpeä siitä, että Euroopan parlamentti auttaa jälleen tänäkin vuonna lisäämään elokuvien näkyvyyttä".


Parlamentin kulttuurivaliokunnan puheenjohtaja Silvia Costa (S&D, Italia) sanoi: "LUX-elokuvapalkinto on esimerkki kulttuuridiplomatiasta, tuesta kulttuuriteollisuudelle ja luoville aloille, kulttuurisen ja kielellisen monimuotoisuuden edistämisestä sekä mahdollisuudesta tarjota sellaisia tulkintoja todellisuuksista, jotka auttavat meitä ymmärtämään toisiamme paremmin.  Ei vain Euroopassa, vaan kaikkialla maailmassa."


Tänä vuonna kolmeen parhaan joukkoon ylsivät myös Jonas Carpignanon Mediterranea (Italia, Yhdysvallat, Saksa, Ranska ja Qatar) ja Kristina Grozevan ja Petar Valchanovin Urok (The Lesson) (Bulgaria ja Kreikka). LUX-palkinnon voittajan valitsevat Euroopan parlamentin jäsenet.


Parlamentti kattaa kulut, jotka aiheutuvat kolmen finalistielokuvan tekstityksestä kaikille EU:n 24 viralliselle kielelle. Voittajaelokuvasta tehdään erityinen versio myös näkö- ja kuulovammaisille ainakin elokuvan alkuperäisellä kielellä.


Palkinnosta kisaavat kolme elokuvaa näytetään 28 EU-maassa LUX-elokuvapäivien aikana. Tapahtumien tarkoitus on lisätä eurooppalaisten elokuvien näkyvyyttä ja herättää keskustelua elokuvien esille nostamista aiheista.