Jaa tämä sivu: 

Euroopan parlamentin jäsenet keskustelivat Britannian EU-kansanäänestyksen tuloksesta ja sen seurauksista.  

Euroopan parlamentin puhemies Martin SCHULZ (S&D, Saksa) totesi avatessaan täysistuntoa, että kyseessä on ensimmäinen kerta kun täysistunto kutsutaan koolle näin lyhyellä varoitusajalla. Britannian päätös lähteä EU:sta on samalla tavalla ennennäkemätöntä, hän lisäsi. Hän toivotti tervetulleeksi eroavan komissaarin Jonathan Hillin ja kiitti häntä työstään komissiossa. Hill kampanjoi Britannian EU:ssa pysymisen puolesta. Kiitoksiin yhtyi seisoen taputtaneet parlamentin jäsenet ja komissaarit.

Puhujan nimeä klikkaamalla on mahdollista katsoa puheenvuoro kokonaisuudessaan


"Meidän kaikkien etu on varmistaa, että EU:n ja Britannian tuleva suhde on rakentava ja molempia hyödyttävä. Kukaan ei hyödy pitkittyneestä poliittisesta epävarmuudesta", sanoi Alankomaiden ministeri Jeanine HENNIS-PLASSCHAERT. Hennis-Plasschaers edusti keskustelussa EU:n neuvoston kiertävää puheenjohtajuutta. "Samalla meidän tulisi kuitenkin antaa Britannialle riittävästi aikaa tehdä tarvittavat päätökset. Nyt osa Euroopan haastetta on vakuuttaa kansalaisille, että yhtenäisyys on edelleen paras vaihtoehto. Sen, että pirstaloituminen ei ole täysin mahdoton ajatus, pitäisi huolestuttaa meitä kaikkia", hän lisäsi.


“Meidän on kunnioitettava Britannian kansan tahtoa”, sanoi Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude JUNCKER ja lisäsi, että ”tällä on oltava seurauksia”. Hän pyysi Britannian hallitusta selkeyttämään tilannetta nopeasti epävarmuuden estämiseksi. “Ei ilmoitusta, ei neuvotteluita”, hän sanoi ja korosti, ettei Lontoon kanssa tulla käymään mitään salaisia tai epävirallisia neuvotteluita. UKIP:n puheenjohtajalta Nigel Faragelta hän kysyi, miksi hän on täällä, vaikka hän kampanjoi EU:sta lähtemisen puolesta.


“Me emme jätä teitä yksin”, EPP-ryhmän puheenjohtaja Manfred WEBER (Saksa) lupasi Britannian nuorille, joista yli 73 % äänesti unioniin jäämisen puolesta. Populistit voittivat kansanäänestyksen, Weber huomautti ja kutsui Nigel Faragea valehtelijaksi viitaten virheellisen väitteisiin vaalikampanjan aikana. “Odotamme nyt 50 artiklan mukaista ilmoitusta ja nopeita ja oikeudenmukaisia eroneuvotteluita”, Weber sanoi. “Myönnytysten aika on ohi” hän totesi ja kehotti politiikkoja lopettamaan Brysselin soimaamisen ja kantamaan vastuunsa.


“Euroopan unioni ei voi jäädä konservatiivien sisäisen puoluepolitiikan panttivangiksi. Britannian viranomaisten on ilmoitettava mahdollisemman nopeasti Britannian halusta jättää EU”, sanoi S&D-ryhmän puheenjohtaja Gianni PITTELLA (Italia).  “Sanon nyt selvästi, että ryhmämme vastustaa kaikin keinoin finanssipoliittisen sopimuksen muuntamista EU-laiksi. Talousarvion joustavuus on hyvä asia, mutta meidän on mentävä pidemmälle julkisten ja yksityisten investointien kannustamiseksi. Joko Eurooppa tarjoaa näihin kysymyksiin vastauksia, tai ennemmin tai myöhemmin se häviää”, hän lisäsi.


Nyt kun Britannian kansa on puhunut, on aika katsoa eteenpäin ja lopettaa menneen muistelu, kehotti ECR-ryhmän puheenjohtaja Syed KAMALL (Yhdistynyt kuningaskunta). Hän huomautti, että EU-sopimukset ovat selkeitä ja niitä on noudatettava, mutta vaati selvitystä eroamisneuvotteluiden aikatauluun. Britannian ja EU:n on säilyttävä läheisinä partnereina tulevina vuosina ja briteistä on tultava “hyviä naapureita, eikä vastahakoisia vuokralaisia”, hän lisäsi.


ALDE-ryhmän puheenjohtaja Guy VERHOFSTADT (Belgia) puolestaan korosti, että “päätös, josta olet eri miltä, on vaikea hyväksyä”, mutta Britannian valintaa on kunnioitettava. Keinot, jolla eroa ajanut puoli menestyi, natsi-propagandaa muistuttavat julisteet ja valheet, herättivät pelkoa ja loivat negatiivisen ilmapiirin, hän lisäsi ja totesi, että tämänhetkisen epävarmuuden jatkaminen vain pahentaisi tilannetta. “Vain 50 artiklan käyttöönotto välittömästi voi pysäyttää tämän - 27 jäsenmaan ei pitäisi joutua odottamaan, että poissa tolaltaan oleva konservatiivipuolue ryhdistäytyy”, hän sanoi.


GUE/NGL-ryhmän puheenjohtaja Gabriele  ZIMMER (Saksa) sanoi, ettei hänen ryhmänsä ei allekirjoita usean ryhmän jättämää päätöslauselmaesitystä, koska siitä puuttuu itsekriittisyys. Finanssikriisi sekä Kreikan, Italian ja muiden maiden brutaali kohtelu on jättänyt negatiivisen jäljen EU:n kansalaisten mieliin. He olivat nimenomaan Britanniassa niitä, jotka pelkäsivät työpaikkojensa, terveydenhoitonsa ja eläkkeidensä puolesta, ja jotka äänestivät lähtemisen puolesta, Zimmer totesi. Hän lisäsi, että EU ei ole kyennyt osoittamaan, että se voisi suojata kansalaisiaan globalisaation riskeiltä.


"Nyt on mahdollista viedä eteenpäin uutta projektia, mutta älkää ihmetelkö, jos Tanskassa, Irlannissa ja aina Kreikassa asti herää epäilyjä", sanoi Philippe LAMBERTS (Belgia) Vihreiden ryhmän puolesta. "Meidän on löydettävä kytkös Euroopan projektin alkulähteille, ja luotava rauhaa ja kestävää vaurautta. Onko mahdollista, että varmistamme kaikkien ihmisten, niin EU:n sisällä kuin sen ulkopuolella, ihmisarvon? Meidän vastauksemme on kyllä”, hän jatkoi.


EFDD-ryhmän puheenjohtaja Nigel FARAGE (Yhdistynyt kuningaskunta) huomautti, että ne, jotka nauroivat hänelle 17 vuotta sitten kun hän saapui parlamenttiin ja ilmoitti kampanjoivansa EU:stä lähtemisen puolesta, eivät naura enää. Farage ennusti, että Britannia ei tule olemaan viimeinen maa, joka jättää unionin. Hän varoitti, että jos EU ei hyväksy ”kohtuullista kauppasopimusta”, seuraukset 27 EU-maalle olisivat paljon pahemmat kuin Britannialle. “Jopa sopimukseton tila olisi parempi Britannialle kuin nykyinen surkea sopimus”, hän sanoi.


ENF-ryhmän johtaja Marine LE PEN (Ranska) sanoi Britannian äänestystä “ylivoimaisesti tärkeimmäksi tapahtumaksi sitten Berliinin muurin murtumisen” ja brittien isänmaanrakkauden tunnustukseksi. Tämä oli isku vasten EU:n kannattajien kasvoja ja osoitus siitä, ettei EU ole peruuttamaton, hän sanoi ja varoitti, että päätöksen täytäntöönpanon viivyttäminen ei olisi demokraattista.


Sitoutumattomien parlamentaarikko Diane DODDS (Yhdistynyt kuningaskunta) sanoi, ettei Britannian kansan päätöstä voi kumota. Hän syytti EU-johtajia siitä, että he olivat ”kääntäneet kuurot korvansa brittien turhautumiselle”, vaikka nämä olivat ilmaisseet turhautumista jo vuosia. "Mutta tänään te kuuntelette", Dodds sanoi ja lisäsi, että Britannia ei ole kääntänyt selkäänsä Euroopalle.


Neuvoston puolesta puhunut Jeanine  HENNIS-PLASSCHAERT vastasi meppien kommentteihin sanomalla, että "tässä tilanteessa vastaus ei ole enemmän tai vähemmän Eurooppaa, vaan parempi Eurooppa. On selvää, että meidän on toimittava. Unionimme on olemassa vain, jos sillä on miljoonien kansalaisten tuki, ja tuota tukea emme voi pitää itsestäänselvyytenä. Yhteiset haasteemme eivät katoa, ja mikään valtio maapallolla ei voi kohdata näitä haasteita yksin."


Komission puheenjohtaja Jean-Claude JUNCKER alleviivasi, että komissiota ei tule syyttää kansanäänestyksen tuloksesta. Hän myös korosti, ettei Britannia ollut äänestänyt EU-eron puolesta säästötoimenpiteiden tai puutteellisen ulkorajavalvonnan vuoksi, sillä maa ei kuulunut euro- eikä Schengen-alueeseen. Juncker syytti Faragea valehtelusta ja sanoi, että tämä oli muunnellut totuutta.

 

Diane DODDS sanoi, että keskustelun sävy oli vahvistanut kaikkia stereotypioita, joiden vuoksi britit pelkäsivät EU:ta. "Uhkailu ja kiusaaminen ei tule toimimaan", hän sanoi ja kehotti Britanniaa ja EU:ta luomaan suhteen, joka johtaa taloudelliseen vaurauteen ja rauhaan yhä vaarallisemmassa maailmassa.

 

Marcel DE GRAAFF (ENF, Alankomaat) sanoi, että kesäkuun 23. oli fantastinen vapautumisen päivä Britannian kansalaisille ja lopun alkua epäonnistuneelle projektille. Hän pyysi Junckeria ja koko komissiota eroamaan. Hän kehotti aloittamaan eroprosessin niin pian kuin mahdollista ja päättämään taloudellisen ja poliittisen integraation.

 

Nigel FARAGE totesi, että “asiat Britanniassa näyttävät hyvältä” kansanäänestyksen jälkeen ja että meneillään on vain pientä poliittista mullistusta "ihan oikeista syistä" viitaten Britannian pääministerin ja komissaarin eroamiseen. Jos äänestys poistaa osan Englannin poliittisesta luokasta, niin ”olkoon sitten niin”, Farage sanoi. Hän myös lisäsi odottavansa innolla seuraavana vuonna Britannian itsenäisyyspäivän juhlintaa 23. kesäkuuta.


Alyn SMITH (Greens/EFA/Yhdistynyt kuningaskunta): "Olemme ylpeitä skotlantilaisia ja minä olen ylpeä eurooppalainen. Haluan, että maani on kansainvälinen, yhteistyökykyinen, ekologinen ja oikeudenmukainen – eurooppalainen. Skotlantilaiset, pohjoisirlantilaiset ja lontoolaiset, sekä useat Walesista ja Englannista äänestivät EU:n jäämisen puolesta. Vaadin että tätä kunnioitetaan. Nyt on pidettävä pää kylmänä ja sydän lämpimänä. Hän kehotti muistamaan, että Skotlanti ei pettänyt teitä. ”Pyydän hartaasti rakkaat kollegat, että ette myöskään petä Skotlantia", hän sanoi ja sai seisovat aplodit yleisöltä. 


Martina ANDERSON (GUE/NGL, Yhdistynyt kuningaskunta) sanoi: ”Pohjois-Irlantia ei sido Britannian äänestys. Me kunnioitamme Pohjois-Irlannin tulosta ja tuemme äänestäjiä, jotka Skotlannin tavoin äänestivät unioniin jäämisen puolesta. Viimeinen asia mitä pohjoisirlantilaiset tarvitsevat, on raja 27 jäsenmaan kanssa.” 


VERHOFSTADT vetosi parlamentin jäseniin, jotta he lähettäisivät Eurooppa-neuvostolle vahvan viestin ja tukisivat parlamentin päätöslauselmaa.  UKIP:n Nigel Faragelle hän sanoi: ”Viimein pääsemme eroon EU:n talousarvion turhimmasta osasta, jota olemme maksaneet 17 vuotta, nimittäin sinun palkastasi!”

 

Ryszard Antoni LEGUTKO (ECR, Puola) sanoi: ”Tämä on pahinta mitä Euroopan integraation historiassa on tapahtunut. Meidän on nyt mietittävä, miten korjata tämä.  niin komission kuin parlamentin. Kuva ei ole ollenkaan ruusuinen, hän sanoi ja toivoi, että virheistä otettaisiin opiksi.


PITTELLA sanoi haluavansa sanoa Faragelle yhden asian: "Et ole tehnyt parasta maallesi, ja historia tulee näyttämään sen. Nyt ei ole väittelyiden aika, tämä on historiallinen tapahtuma, johon tarvitsemme selkeyttä. Saimmeko sitä Brexitin puolelta? Sinun tulee tehdä johtopäätöksesi ja ilmoittaa niistä”. ”Meillä on selkeitä suunnitelmia, mitä tehdä lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä Euroopan pelastamiseksi", hän päätti.


WEBER sanoi keskustelun lopuksi, että keskustelusta kävi selkeästi ilmi kaksi asiaa: Se, että edessämme on merkittävä haaste ja se, että Euroopan parlamentti tukee eurooppalaista projektia. Hän toivoi, että ”Eurooppa-neuvosto ei juuttuisi huomenna sisäisiin riitoihin, vaan että se lähettäisi vahvan viestin”.


Jutun alussa mainitun Schulzin puheenvuoron voi katsoa täältä.