Od izbjeglica do bacanja hrane: pet stavki sa sjednice iz Strasbourga        

Top teme zasjedanja: Filmovi i serije na internetu, homofobija i Mađarska  
Europska pitanja 
 

Posjet glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, rasprava o pregovorima o Brexitu, rezolucija o razmještanju izbjeglica, vladavina prava u Mađarskoj i borba protiv homofobije ovog su tjedna bili na dnevnom redu sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu. Zastupnici su također glasali o novim pravilima prema kojima pretplate na internetske programe, filmove i glazbu vrijede u svim državama Europske unije.

UN Secretary-General Antonio Guterres addressed today the Members of the European parliament in Strasbourg        

António Guterres: Snažna i ujedinjena Europska unija temelj je jakom UN-u  
Europska pitanja 
 

Sve više ratnih sukoba, kršenja ljudskih prava, klimatske promjene i globalizacija među ključnim su globalnim izazovima prema glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antóniju Guterresu koji se tijekom svog govora u Europskom parlamentu, 17. svibnja, založio da EU i UN rade zajedno kako bi ih riješili. „Snažna i ujedinjena Europska unija apsolutno je temelj jakom i efikasnom UN-u.“

To lie or die: EU lawmakers voice concern over gay rights in Chechnya        

Međunarodni dan borbe protiv homofobije: Zastupnici o LGBTI pravima u Čečeniji  
Društvo 
 

Međunarodni dan borbe protiv homofobije obilježava se 17. svibnja kako bi se upozorilo na važnost borbe protiv diskriminacije lezbijki, homoseksualaca, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba diljem svijeta. Kako bi se obilježio dan, zastupnici Europskog parlamenta raspravljaju o izvješćima nezavisnih ruskih medija i organizacija za ljudska prava prema kojima se okrutno postupa nad homoseksualnim muškarcima u Čečeniji. O rezoluciji će se glasati 18. svibnja.

@NessaSaelind Ni mi sad više :S Vjerojatno je nastala greška na Komisijinoj stranici. Prenesena vijest npr @ http://t.co/QyZJNTp1ji

Vidi također: 

Greece. Syrian family torn apart by war find sanctuary        

“Premještanje izbjeglica naša je zajednička moralna i politička dužnost” 
Društvo 
 

Premještanjem izbjeglica i ravnopravnim dijeljenjem odgovornosti Europska unija želi olakšati teret zemalja poput Italije i Grčke koje su posljednjih godina na udaru izbjegličke i imigracijske krize. U rujnu istječe rok za premještanje 160 tisuća tražitelja azila iz Grčke i Italije u druge zemlje EU-a, stoga su danas zastupnici na plenarnoj sjednici poslali poruku vladama država članica da otežavaju rješavanje pitanja. Zastupnici glasuju o rezoluciji 18. svibnja.

Eurobarometre: migration ©AP Images/ European Union-EP        

Eurobarometar: Europljani žele da EU zajedno radi više po pitanju migracija  
Europska pitanja 
 

Posljednjih je godina upravljanje migracijama na vrhu prioriteta Europske unije zbog velikog pritiska migranata na vanjske granice. Od 2015. EU je poduzeo nekoliko mjera za rješavanje imigracijske krize i poboljšanje pravila sustava za traženje azila. Prema zadnjem istraživanju Eurobarometra, 73 posto Europljana želi da EU zajedno čini više po tom pitanju. Međutim, 58 posto građana smatra kako poduzete mjere nisu dovoljne.

infographic illustration        

Brexit: Kako zaštititi prava građana EU-a koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu  
Europska pitanja 
 

Iako su neki strani građani imali pravo glasovanja na referendumu (Irci, Ciprani i Maltežani), za većinu građana Europske unije koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu Brexit donosi niz neželjenih posljedica i nesigurnost. EU želi postići dogovor kako bi zaštitio prava svojih građana što je moguće prije tijekom pregovora o povlačenju. Ovog tjedna Parlament održava saslušanje o problemu. Pratite sastanak u internetskom prijenosu.

Workers' right and citizens rights protection ©AP Images/European Union-EP        

Budućnost EU-a: Kako iskoristiti najbolje od globalizacije 
Europska pitanja 
 

Globalizacija je otvorila vrata za stvaranje novih radnih mjesta i vrijednosti, ali ima i veliki kapacitet za remećenje razvoja. Europska je unija uvijek tražila načine da iskoristi najbolje potencijale globalizacije, te u isto vrijeme umanji negativne posljedice. Europski parlament raspravlja u utorak, 16. svibnja, o dokumentu Komisije koji govori o tome kako EU treba upravljati posljedicama globalizacije u budućnosti. Evo što vezano uz to radi Parlament.

Francesco Fresi: sjećanja na Rim        

Dan Europe: Učimo iz povijesti  
Europska pitanja 
 

Danom Europe 9. svibnja obilježavamo zajedničko europsko putovanje od rata do mira, suradnje i solidarnosti. Tog je datuma 1950. godine francuski ministar vanjskih poslova Robert Schuman održao govor o Europi koja radi zajedno kako bi nadišla sukobe i raste korak po korak. Taj je san postao stvarnost 1958. potpisivanjem Rimskih ugovora kojima su se postavili temelji današnje Europske unije. Francesco Fresi bio je prisutan potpisivanju ugovora te je podijelio svoje misli o europskom putovanju.

Prijavite se za primanje novosti