Ugradnja sigurnosne tehnologije u nova vozila 

Inteligentni sustavi za pomoć pri kontroli brzine i napredni sustavi za kočenje u slučaju opasnosti od svibnja 2022. morat će biti ugrađeni u nova vozila

Novi automobili, kombiji, kamioni i autobusi morat će biti opremljeni sigurnosnom opremom radi sprečavanja nesreća sa smrtnim posljedicama. Tako se predviđa novim zakonom o kojem će u utorak glasovati zastupnici u Europskom parlamentu, a koji je već neformalno dogovoren s ministrima EU-a.

U tu obveznu opremu ubraja se i inteligentni sustav za pomoć pri kontroli brzine (ISA), zahvaljujući kojem bi se prema procjenama mogao smanjiti broj smrtnih slučajeva na cestama EU-a za 20 %. ISA će vozaču dostavljati povratne informacije na temelju karata i pregleda oznaka na cestama, ako budu prešli ograničenje brzine. Ovim se sustavom ne ograničuje brzina, a vozač će sustav moći isključiti ako želi.

Ostala sigurnosna oprema koja se uvodi u nova vozila obuhvaća napredni sustav za kočenje u slučaju opasnosti, napredni sustav za upozoravanje u slučaju odvraćanja pozornosti vozača, zadržavanje u prometnoj traci u slučaju opasnosti, sustav za detekciju pri vožnji unatrag, olakšavanje ugradnje uređaja za blokadu u slučaju vožnje pod utjecajem alkohola, za zaustavljanje u nuždi i uređaj za snimanje podataka o događaju („crna kutija“).

Prema privremenim podacima Komisije, 2018. godine na cestama je poginulo oko 25.500 osoba, a 135.000 teško je ozlijeđeno.