Kako se biraju zastupnici u Europskom parlamentu? 

Europski izbori održavaju se svakih pet godina. Sljedeći izbori održat će se od 23. do 26. svibnja 2019. Posljednji izbori održali su se od 22. do 25. svibnja 2014.


Svaka država članica ima određeni broj zastupnika u Europskom parlamentu. Ukupan broj zastupnika je 751: od njih 6 za Maltu, Luksemburg, Cipar i Estoniju do 96 zastupnika za Njemačku. S odlaskom 73 britanska zastupnika, zastupnici i Vijeće složili su se da će broj mjesta u EP-u na izborima 2019. smanjiti sa 751 na 705. Tim bi se smanjenjem ostavilo prostora za moguća buduća proširenja Unije, dok bi se ostatak mjesta Ujedinjene Kraljevine raspodijelio među državama koje su bile nedovoljno zastupljene.


Raspodjela mjesta utvrđena je ugovorima o Europskoj uniji. Zemlje s više stanovnika imaju više mjesta od zemalja s manjim brojem stanovnika, no ove potonje imaju više mjesta nego što bi imale primjenom stroge proporcionalnosti. Taj se sustav naziva i „načelo degresivne proporcionalnosti”.


Izbori za Europski parlament uglavnom su regulirani nacionalnim izbornim zakonima i tradicijama, ali postoje i neka zajednička pravila EU-a utvrđena Izbornim Aktom iz 1976.

23. do 26. svibnja  ; 2019 održat će se sljedeći izbori

Podijelite taj citat: