Jednostavnije oznake energetske učinkovitosti  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Parlament je glasao za uvođenje jednostavnijih oznaka za energetsku učinkovitost. Više u infografici.

Infografika 

Učinkovita potrošnja energije najlakši je način štednje na računima za struju. Mnogi uređaji, lampe, televizori, hladnjaci i usisavači imaju standardiziranu oznaku energetske učinkovitosti. Europski parlament glasao je u lipnju 2017. o uvođenju jednostavnijih etiketa kako bi kupci mogli lakše usporediti. 

Štednja u energetskoj potrošnji je konkretna jedinica i može se točno odrediti za svaki proizvod.

Prave oznake uvedene su 1994., od G (najmanje učinkoviti proizvod) do A (najučinkovitiji proizvod). Naknadno je mjera proširena na A+++ kako bi se potrošačima približila poboljšanja u energetskoj efikasnosti proizvoda. Međutim, s obzirom da je većina proizvoda danas označena s oznakom većom od A - potrošači ponovno nemaju dobru informaciju jer kupovina proizvoda oznake A ne znači da se radi o najefikasnijem mogućem uređaju, dapače.

U lipnju 2017. zastupnici su dali zeleno svjetlo za vraćanje originalne skale A-G te uspostavu mehanizma kako bi se buduća napredovanja u učinkovitosti proizvoda mogla označiti bez stvaranja novih kategorija. Nova pravila također uključuju nadzor nacionalnih tržišta i stvaranje baze proizvoda.

Odgovoran zastupnika bio je Dario Tamburrano (Italija, EFDD).

Europske mjere za čišću i učinkovitiju energiju također uključuju energetsku učinkovitost zgrada i obnovljive izvore energije.