Parlament zahtijeva da višegodišnji financijski okvir EU-a bude prioritet Vijeću  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Zastupnici pozivaju Vijeće na postizanje dogovora o višegodišnjem financijskom okviru EU-a prije europskih izbora u 2019. U suprotnom se riskiraju negativne posljedice za europske programe.

Što se tiče privremenog izvješća o višegodišnjem financijskom okviru, zastupnici naglašavaju kako „nikakav opipljiv napredak nije do sada postignut” u Vijeću te potiču uspostavljanje redovnih sastanaka između pregovaračkog tima parlamenta i budućeg predsjedništva Vijeća.

Žele izbjeći probleme za buduće programe EU-a te posljedice kao što su gubitak radnih mjesta do čega bi moglo doći ako se na vrijeme ne postigne dogovor o financijskom okviru, što se već događalo u prošlosti.

Procjene za budućnost

Tijekom debate u Odboru za proračune, 9. listopada, zastupnik Jan Olbrycht (EPP, Poljska) izjavio je da najnovije parlamentarno izvješće pokriva sljedeće korake višegodišnjeg financijskog okvira, prijedloge koji se tiču same strukture i fleksibilnosti proračuna te specifične procjene za svaki program EU-a.

U pogledu financiranja, zastupnici se slažu da bi, prema prijedlogu proračuna od strane Vijeća za 2021.-2027., izdvajanje samo 1,1% bruto nacionalnog dohotka (BDP) od 27 zemalja članica dovelo do toga da EU ne može ispuniti svoje političke obveze.

Umjesto toga, u izvješću se predlaže izdvajanje 1,3% za koje francuska zastupnica Isabelle Thomas (S&D) kaže da će „prilagoditi proračun politici koju je Europska unija najavila.“

Parlament se protivi rezovima na ključnim politikama EU-a, uključujući kohezijsku politiku i zajedničku poljoprivrednu politiku (ZPP), Europski socijalni fond te Inicijativu za zapošljavanje mladih.

U skladu s obvezama prema Pariškom sporazumu o klimatskim promjenama, Europski parlament želi značajno uvećati potrošnju vezanu uz klimatske promjene kako bi se što prije dosegnuo cilj od 30%.

Prihodi

Po pitanju prihoda, u izvješću se inzistira na tome da se ne može postići dogovor oko višegodišnjeg financijskog proračuna ukoliko EU nema više novca u proračunu iz vlastitih izvora. Navedeno je kako je trenutni sustav tzv. „vlastitih sredstava“ previše kompleksan, nepravedan te nije transparentan. Potrebna je modernizacija PDV-a i carinskih sustava te postupno uvođenje novih vlastitih resursa.

Prednost financiranja iz vlastitih sredstava je u tome što „ćemo biti u mogućnosti dopustiti smanjenje doprinosa iz BDP-a zemalja članica u proračun EU-a“, izjavio je zastupnik Gérard Deprez (ALDE, Belgija).

Zastupnici podržavaju prijedlog Komisije iz svibnja ove godine koji se tiče novih izvora vlastitih sredstava, uključujući zajedničku konsolidiranu osnovicu poreza na dobit, poreze na energiju i pakiranje plastike.

„No, želimo proširiti ovaj prijedlog digitalnim porezom i porezom na financijske transakcije“, rekao je zastupnik Janusz Lewandowski (EPP, Poljska).


Zastupnici su na plenarnoj sjednici u srijedu, 14. studenog, usvojili izvješće.