EU u svemiru: Svemirska tehnologija, podaci i usluge u svakodnevnom životu Europljana 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Komunikacije, poljoprivreda, nadziranje prirodnih katastrofa ili spašavanje života na moru, sve te aktivnosti ne bi bile moguće bez učinkovite svemirske tehnologije. Više u infografici.

Svemirski program Europske unije  

Europski parlament usvojio je 17. travnja izvješće zastupnika Massimiliana Salinija (EPP, Italija) o uspostavi svemirskog programa EU-a i Agencije EU-a za svemirski program. Zastupnici Odbora za industriju usvojili su 21. studenog prijedlog koji je potvrđen i na plenarnoj sjednici 13. prosinca. Predloženi proračun od 16 milijardi eura za razdoblje 2021. - 2027. pokriva programe kao što su Galileo, Copernicus i Inicijativu o svijesti o situaciji u svemiru (SSA). Iako svemirska strategija pokriva aktivnosti koje se odvijaju u Zemljinoj orbiti, posljedice za gospodarstvo i građane iznimno su prizemne.


„Primjerice, moderni, sigurni, konkurentni i održivi sektor prijevoza duboko je povezan sa svemirskim sektorom. Navigacijski sustavi i promatranje zemlje poboljšavaju usluge prijevoza, što donosi brojne prednosti na globalnoj i europskoj razini. Učinkovitije upravljanje prometom smanjuje emisije i doprinosi rješavanju problema klimatskih promjena, veće korištenje bespilotnih letjelica unaprijedit će isporuke i poštanske usluge a bolje praćenje zrakoplovnog prometa smanjiti broj otkazanih letova i buku“, objašnjava zastupnik Salini.


Svemirska je tehnologija nezamjenjiva za niz važnih usluga o kojima ovise Europljani i ima ključnu ulogu u učinkovitoj borbi protiv klimatskih promjena, nadzoru granica i sigurnosti. Međutim, niti jedna država članica nema kapacitete da među zvijezde ide sama.


„Novi svemirski program oslanja se na Europu i cilj mu je ojačati globalno vodstvo u području promatranja Zemlje, navigacije i tehnološkog istraživanja. Iako je Europa trenutačno druga svemirska sila u svijetu, trebamo raditi na sve većoj suradnji želimo li zadržati svoju vodeću poziciju. To je sve važnije kada znamo da su tradicionalne svemirske sile i dalje jako aktivna, a novi igrači sve veći su izazov tržišnom položaju europskog svemirskog sektora,“ kaže Salini.


Glasovanjem 17. travnja dovršen je postupak u Parlamentu. Prije provedbe posljednje zeleno svjetlo daje Vijeće.