Lakši put do domene .eu za građane i poduzetnike 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Nova pravila donose prednosti za građane i organizacije 

Zastupnici žele osigurati lakšu prijavu na .eu vršnu domenu te potaknuti poduzeća na njezinu upotrebu.

Vršna domena .eu je osma najveća domena na internetu. U 2017. imala je više od 3,8 milijuna novih registracija. Brojne i brze promjene u digitalnom okruženju zahtijevaju fleksibilna pravila za uspješan rad internetskih domena. Stoga je Europski parlament je 31. siječnja usvojio nova pravila o .eu domeni.

Cilj novih pravila je ublažiti trenutačne kriterije za registraciju kako bi što veći broj građana, organizacija i kompanija koristilo .eu u svojim URL-ovima. Naročito se to odnosi na mlade ljude, mala i srednja poduzeća te nevladine udruge. Nazivi domene koji se smatraju klevetničkima, rasističkima ili protivnima zakonodavstvu određene države članice bit će uklonjeni i blokirani.

„Vjerujem da naziv domene može podržati jedinstveno digitalno tržište, jačati europski identitet i poticati prekogranične aktivnosti na internetu. Ovom odlukom ojačali smo kriterije po kojima se web-stranica može blokirati, uz napomenu za mjere zaštite vladavine prava“, izjavio je izvjestitelj Fredrick Federley (ALDE, Švedska).

Više informacija o novim pravilima za .eu domenu pronađite u našem priopćenju za medije.

Tko može zatražiti .eu domenu? 
  • građani Europske unije, neovisno o mjestu boravišta 
  • osobe koje nisu građani Europske unije, a borave u jednoj od država članica ili su iz jedne od država članica Europskog gospodarskog prostora (EGP) 
  • poduzeće s poslovnim nastanom u Europskoj uniji ili u drugoj državi članici EGP-a 
  • organizacija s poslovnim nastanom u Europskoj uniji ili u drugoj državi članici EGP-a 

Prednosti

Za građane EU-a: vršna domena .eu mjesto je u digitalnom prostoru gdje su prava građana kao potrošača i pojedinaca regulirana europskim pravilima i standardima.

Za poduzeća: .eu internetska stranica povećava vidljivost poduzeća na internetu, kako unutar jedinstvenog tržišta EU-a tako i globalno.