Globalizacija donosi nove poslovne prilike i koristi za potrošače 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

©AP Images/European Union-EP 

Porast izvoza, više poslova i nove prilike za mala i srednja poduzeća iz Europske unije najvidljivije su prednosti globalizacije.

Uz niz prednosti, globalizacija donosi i neke izazove, a cilj Europske unije je iskoristiti najbolje od globalizacije.


Porast trgovine za europske tvrtke


Zbog svog trgovinskog sustava i brojnih trgovinskih sporazuma Europska unija poželjno je područje za poslovanje i najveći trgovinski partner 80 zemalja.


Pored Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Europska unija jedan je od najvećih igrača u međunarodnoj trgovini. Izvoz Europske unije iznosi više od 15 posto globalnog izvoza, a više od 80 posto europskih izvoznika su srednja i mala poduzeća.


Izvoz dobara i usluga Europske unije porastao je s oko 1 160 milijardi eura u 2000. godini na 2 900 milijardi eura u 2018. godini. U 2017. izvoz u Južnu Koreju povećan je za više od 12 posto, u Kolumbiju za više od 10 posto i u Kanadu za 7 posto.

Infografika 

Poslovne prilike


Globalizacija otvara nove poslovne prilike. U 2017. godini više od 36 milijuna poslova (jedan od sedam) u Europskoj uniji bili su vezani uz izvoz. Na svaku milijardu eura izvoza veže se prosječno oko 13 000 poslova.


Izvoz iz Hrvatske u zemlje izvan Europske unije u 2018. godini uz sebe je vezao 393 000 poslova. U Hrvatskoj 27 posto poslova ovisi o izvozu Europske unije.


Poslovi povezani s izvozom većinom su dobro plaćeni, u prosjeku 12 posto bolje od ostalih.


Prednosti za potrošače


Zbog trgovinskih sporazuma uvoznici plaćaju niže carine. A povećani uvoz i povećana konkurencija znače niže cijene za potrošače.


Uz niže cijene, potrošači imaju koristi i od većeg izbora proizvoda i usluga.


Prema procjenama niže cijene i veći izbor potrošačima Europske unije donijeli su korist od 24 milijardi eura godišnje, što znači oko 600 eura po osobi.


Koristi od trgovine unutar Europske unije


Cilj jedinstvenog tržišta Europske unije je micanje prepreka u trgovini između zemalja članica.


To tržište najveće je ekonomsko područje bez trgovinskih prepreka u svijetu. Ono obuhvaća više od 500 milijuna građana i oko 13 bilijuna eura bruto domaćeg proizvoda.


Procjenjuje se da je zahvaljujući jedinstvenom tržištu stvoreno 2,8 milijuna poslova.