Podijeli ovu stranicu: 

Zastupnici su glasali za jednostavnije prihvaćanje službenih dokumenata u drugim zemljama članicama EU, podržali su strože zatvorske kazne za bankare koji nezakonito manipuliraju tržištem vrijednosnica i zatražili EU strategiju za borbu protiv homofobije i za jednaka prava LGBTI osoba. U svom službenom obraćanju Europskom parlamentu, talijanski predsjednik Giorgio Napolitano upozorio je na opasnosti od nacionalizma.

Za europske vrijednosti


Zastupnici su zatražili od Europske komisije izradu putokaza za zaštitu osnovnih prava lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih i interseksualnih osoba, u rezoluciji usvojenoj u utorak. Gotovo svaka druga LGBTI osoba u Europi je diskriminirana.


Talijanski predsjednik Giorgio Napolitano primljen je u Europskom parlamentu u srijedu, 5. veljače. U svom govoru pred plenarnom sjednicom podsjetio je Europljane na važnost „borbe protiv nacionalnog egoizma i anakronističkog konzervatizma“.


EU i države članice trebale bi uvesti sankcije na putovanja i zamrznuti europski kapital svih onih odgovornih za ubojstva ukrajinskih prosvjednika, stoji u rezoluciji koju je Parlament izglasao 6. veljače. U drugom tekstu kritizira se Rusija zbog političkog i gospodarskog pritiska koje vrši na EU-ove istočne susjede.


Put putujemo


Parlament je prihvatio nova pravila za putnike u zračnom prijevozu, prema kojima će biti lakše osigurati poštene naknade putnicima. U EU, samo dva posto putnika koji ulože žalbu ostvari pravo na naknadu.


Kako bi selidba unutar EU bila puno jednostavnija i manje stresna, zastupnici su 4. veljače glasali za jednostavnije priznavanje službenih dokumenata, kao što su rodni list, potvrda o braku, smrti, boravištu ili promjeni imena. Uvođenjem standardiziranih obrazaca izbjeglo bi se službeno prevođenje i ovjeravanje kopija kod javnog bilježnika.


A u slučaju da se krećete unutar EU i volite glazbu s interneta, Parlament je glasao kako bi imali lakši pristup online glazbenim uslugama u svim zemljama EU. Pravila će pojeftiniti i pojednostavniti dobivanje dozvola za ponuđače usluga, stimulirat će se razvoj start-up tvrtki i tržišta, a prava umjetnika bit će bolje zaštićena.


Sezonski radnici iz stranih zemalja koji dolaze raditi u EU zemlje imat će bolje radne i životne uvjete, prema pravilima koje je Parlament odobrio u srijedu, 5. veljače. Preko 100 000 radnika dolazi raditi u EU svake godine.


Bankare pod kontrolu


Pokušaji manipuliranja tržištem vrijednosnica od sada će biti kažnjivo kaznama zatvora do najviše četiri godine zatvora. Uvođenje kazni u skladu je s idejom o boljoj zaštiti investitora i vraćanju povjerenja u europsko financijsko tržište.


Porezni obveznici ne bi trebali plaćati greške propalih banaka, poručili su zastupnici o rezoluciji usred pregovora s nacionalnim vladama o stvaranju bankarske unije.