Podijeli ovu stranicu: 

Druga plenarna sjednica ovog mjeseca održana je od 24. do 27. veljače, s fokusom na situaciju u Ukrajini nakon odlaska predsjednika Janukovića, mjere za smanjenje emisija CO2 u novim vozilima i nova pravila za prodaju duhanskih proizvoda. Češki predsjednik Miloš Zeman govorio je pred Parlamentom.

Sjednica je započela minutom šutnje za žrtve u Ukrajini.


Europski parlament podržao je izdavanje 3,5 milijardi eura za pomoć najugroženijim građanima do 2020. godine. Fond služi za hranu, osnovne namirnice i socijalnu zaštitu siromašnih građana, a zadržan je unatoč protivljenju država članica.


Države članice EU trebale bi smanjiti potražnju za prostitucijom kažnjavanjem klijenata, a ne prostitutki, poručio je Parlament u neobvezujućoj rezoluciji.


Zdravstvena upozorenja pokrivat će dvije trećine kutije od cigareta, dok će se elektronske cigarete moći slobodno nuditi u trgovinama, nakon odluke Parlamenta o novim pravilima za prodaju duhanskih proizvoda, 26. veljače E-cigarete će biti regulirane kao medicinski proizvodi ako se nude kao lijekovi i preventivna mjera, ili u suprotnom, kao duhanski proizvodi.


Uređaji za hitne slučajeve koji automatski javljaju spasilačkim službama da se dogodila automobilska nesreća trebali bi se ugraditi u sve nove modele automobila i lakih dostavnih vozila do listopada 2015. godine.


Ograničenje emisija CO2 za nove automobile prodane u EU treba smanjiti na 95 g / km do 2020. godine, i to svake godine postepeno, kaže se u nacrtu zakona o kojem je Parlament glasovao u utorak.


Danas se manje od jedan posto novca stečenog od kriminalnih radnji vraća u nacionalne ekonomije. Stoga je Parlament 25. veljače glasao o novim pravilima uz pomoć kojih će biti lakše zamrznuti i zaplijeniti ilegalnu imovinu u cijeloj EU.


Sve internetske stranice javnih uprava trebale bi biti dostupne svima, uključujući i starijim osobama i onima s invaliditetom, prema prijedlogu podržanog u Parlamentu. Danas preko 167 milijuna građana ima poteškoće pri pristupanju stranicama javnih usluga i uprava.


Prema dogovoru Turske i EU, svi ilegalni imigranti koji su u EU ušli preko turske granice, trebat će se vratiti u Tursku.


Kako bi povećao konkurentnost u željezničkom prometu, Parlament je donio niz novih pravila prema kojima se novim ili malim operaterima mora se dati bolji pristup željezničkoj infrastrukturi, a složene procedure za stavljanje vlakova u pogon bit će pojednostavljene.