Podijeli ovu stranicu: 

Aarhus i Paphos ©AP Images/European Union-EP 

Aarhusu u Danskoj i Pafosu na Cipru pripala je titula Europskih glavnih gradova kulture za 2017. godinu. Od Atene 1985. godine, 54 grada diljem Europe nosila su naslov Europskog glavnog grada kulture. Prilika je to za gradove da u najboljem svjetlu prikažu svoju kulturnu raznolikost i povijesnu baštinu.

Aarhus

 

Aarhus je drugi grad po veličini u Danskoj i najveća danska luka. Ima 331 558 stanovnika. Grad je mjesto vikinških nalazišta, a osnovan je u osmom stoljeću. Iako je najstariji grad u državi, istovremeno je i najmlađi, s 13 posto studentske populacije. Velike znamenitosti u Aarhusu su Muze umjetnosti, Stari grad koji je muzej na otvorenom i Moesgaard muzej s velikom arheološkom zbirkom. Grad ima i značajnu povijest u glazbenoj umjetnosti.


Tema Aarhusa za 2017. je „rethink“, odnosno ponovno promišljanje umjetnosti i kulture. Cilj je stvaranje održivog razvoja, kulturnog, ljudskog i ekonomskog rasta - koji inspirira građane da rade i sudjeluju u Europi.  

 

Zastupnica Margrete Auken (Zeleni/EFA, Danska) o svom gradu kaže: „Krštena sam u Aarhusovoj katedrali u veljači 1945. u vrijeme zadnje faze Drugog svjetskog rata i jedino moja majka i ja nismo imale lažni identitet na događaju. Zabava nakon krštenja održana je u bolnici Marselisborg zbog toga što moji roditelji, oboje doktori, tu živjeli. Naravno, nije bilo moguće pronaći dobro vino, ali glasine kažu kako je to bila dobra zabava. Iako se moja obitelj kasnije preselila u Kopenhagen kad sam bila samo godinu i pol dana staram osjećam povezanost s gradom i naročito katedralom. Drugi svjetski rat i Pokret otpora značajni su u mom djetinjstvu, za moju maštu i život.“


Pafos


Pafos na Cipru bio je glavni grad otoka tijekom perioda Helenizma i Antičkog Rima. Danas u gradu bogatog povijesnog nasljeđa i brojnih znamenitosti živi 88 266 stanovnika.


Koncept za ovu godinu je „Tvornica na otvorenom“. Osnova je u tradiciji staroj tisućama godina kad je kultura bila vani na otvorenom i dostupna građanima, kako bi se ponovno povezali ljudi, prostor i umjetnost. Blizina Europe i Bliskog Istoka omogućuje Pafosu značajnu ulogu u kulturnoj razmjeni.


Zastupnik Takis Hadjigeorgiou (GUE/NGL, Cipar) o Pafosu kaže: „Pafos nije samo bilo koji grad. Njegova povijest stara je četiri tisuće godina, bio je glavni grad u vrijeme Antike. Duga povijest i multikulturna otvorenost ove turističke destinacije daju mu poseban sjaj. Dvorac u Pafosu, kazalište, grobnice Kraljeva i slavni mozaici dio su Glavnog grada kulture za 2017. Nije slučajnost, i čast je za Cipar i Europu da je UNESCO uključio arheološka nalazišta „Novog Pafosa“ i „Pelapafosa“ na popis spomenika svjetske baštine.