Novi predsjednik Antonio Tajani: “Bit ću glasnogovornik cijelog Parlamenta” 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Strasbourg, 17. siječnja 2017. 

Antonio Tajani izabran je za predsjednika Europskog parlamenta 17. siječnja 2017, naslijedivši tako Martina Schulza. Dosadašnji potpredsjednik iz Europske pučke stranke dobio je povjerenje 351 zastupnika u zadnjem, četvrtom, krugu izbora pobijedivši sunarodnjaka Giannija Pittellu (S&D). Njegov mandat istječe 2019. godine s novim europskim izborima.

„Bio je ovo dug dan demokracije“, rekao je Tajani na konferenciji za novinare nakon izbora u utorak navečer koji su trajali četiri kruga, odnosno gotovo 12 sati.  Zahvalio je svom prethodniku Martinu Schulzu i svim zastupnicima koji su glasali za kandidate različitih klubova zastupnika.


Rekao je kako će biti predsjednik cijelog Parlamenta te da će se zalagati za daljnje jačanje institucije, naročito u komunikaciji s vladama u Vijeću EU-a. Tajani je posvetio svoju pobjedu žrtvama potresa u Italiji proteklih godina.


Izbori su počeli govorima kandidata u 9:00 i zaključeni su izborom Tajanija nakon 21:00. Ostali kandidati bili su Eleonora Forenza (GUE/NGL, Italija), Jean Lambert (Zeleni/EFA, UK), Gianni Pittella (S&D, Italija), Laurenţiu Rebega (ENF, Rumunjska), Helga Stevens (ECR, Belgija) i Guy Verhofstadt (ALDE, Belgija) koji je povukao kandidaturu uoči prvog kruga glasovanja.                       


Antonio Tajani


Tajani je izabran za zastupnika u Europskom parlamentu 1994., te zatim 1999. i 2004. Zatim je 2008. godine postao povjerenik i potpredsjednik Komisije zadužen za prijevoz. U 2010. preuzeo je Opću upravu za industriju i poduzetništvo. Nakon 2014. ponovno je zastupnik i potpredsjednik Europskog parlamenta.


Tajani je bivši pripadnik talijanskih oružanih snaga i novinar. Radio je za milanski dnevni list „Il Giornale“, ušao u politiku sa strankom „Forza Italia“ te bio glasnogovornik tadašnjem premijeru Silviju Berlusconiju (1994.-1995.). Tajani ima diplomu pravnog sveučilišta La Sapienza u Rimu, oženjen je i ima dvoje djece.


On je 30. predsjednik Parlamenta te 15. od kada postoje europski izbori.