Podijeli ovu stranicu: 

Zajedničko kulturno naslijeđe je što čini Europu, definira zajednička sjećanja i stvara identitet. Također je važno kao dio ekonomije, jer promicanje kulturnog sektora otvara radna mjesta i potiče rast. Idućeg tjedna parlament glasuje o proglašenju 2018. godine Europskom godinom kulturnog naslijeđa. Više o inicijativi u razgovoru s izvjestiteljem Mirceaom Diaconuom (ALDE, Rumunjska).

„Javnost ponovno želimo osvijestiti o kulturnom nasljeđu. Želimo mu dati dostojanstvo koje zaslužuje te osnažiti vlastiti identitet. Istovremeno, to je prilika da ponovno otkrijemo što nas to čini Europljanima“, kaže izvjestitelj Diaconu.


Nakon završetka pregovora s vladama i komisijom, Parlament se izborio za proračun od osam milijuna eura iz postojećih sredstava za aktivnosti tijekom godine. Studije o sektoru kulture su pokazale da investicija od jednog eura donosi više od 20 eura.


Izvješće kaže kako je u tom sektoru u EU izravno zaposleno oko 300000 osoba, a još 7,9 milijuna radnih mjesta otvara se neizravnim putem.


Glavni ciljevi obilježavanja Europske godine kulturnog naslijeđa su promicanje uloge kulturnog naslijeđa kao temelja raznolikosti i međukulturnog dijaloga, poticanje izravnog i neizravnog doprinosa ekonomiji i društvu te stvaranje snažnog elementa Europske unije na međunarodnoj pozornici. Važno je napomenuti kako je promocija kulturnog blaga također odgovor na namjerno uništavanje kulturnog naslijeđa na Bliskom Istoku.