Podijeli ovu stranicu: 

Europski parlament  

Europska unija ove se godine usredotočila na postizanje rezultata u ključnim područjima bitnima za sve Europljane. Institucije su se dogovorile o prioritetima u koje su uključeni, primjerice, poticanje e-trgovine, zaštita okoliša i jačanje sigurnosti granica. Četiri mjeseca od početka godina provjerite kako napreduju prioriteti na kojima radi Europski parlament.

Krajem 2016. Europski parlament, Vijeće i Komisija potpisali su po prvi put zajedničku deklaraciju u kojoj iznose popis mjera koje bi trebale imati prioritet u 2017. Institucije su obećale uložiti napor u šest glavnih područja - od radnih mjesta i rasta, socijalne dimenzije, sigurnosti, migracija, jedinstvenog digitalnog tržišta do energetike i klimatskih promjena. Saznajte više o zakonodavnim prijedlozima unutar svakog područja.


Do danas je velik dio prijedloga prošao kroz parlamentarni zakonodavni postupak. Vezano uz sigurnost, zastupnici su glasali za širenje definicije kaznenih djela vezanih uz terorizam, primjerice, edukacija ili trening potencijalnih terorista ili putovanje u strane zemlje kako bi se priključilo radu terorističkih skupina. Nova pravila o sustavnim provjerama baza podataka za osobe koje prelaze granicu EU-a također su dobila zeleno svjetlo zastupnika. Uz to, Parlament je podržao strožu kontrolu oružja kako oružje izvan uporabe ne bi palo u krive ruke.


Izgradnja zajedničkog digitalnog tržišta znači, između ostaloga, rad na boljem pristupu podatkovnom prometu. Zastupnici su glasali o uporabi frekvencijskog pojasa 470-790 MHz za bežične širokopojasne usluge elektroničkih komunikacija. Također su uklonili zadnju zapreku za kraj roaminga usvajanjem uredbe kojom se utvrđuju granične vrijednosti iznosa koje operateri mogu naplatiti jedni drugima za uporabu mreža.


Parlament je usvojio zajedničko stajalište o reformi sustava trgovanja emisijama stakleničkih plinova kako bi se potaknule tvrtke na prelazak na zelenu tehnologiju. Paket mjera o smanjenju odlagališta otpada pod zemljom te poticanje recikliranja također je prošao Parlament, ali još uvijek se mora postići dogovor s Vijećem.


Zastupnici pregovaraju s državama članicama o jačanju pravila protiv pranja novcasigurnijoj dostavi plina te o Agenciji za azil.