Podijeli ovu stranicu: 

Pratite @Europarl_HR na Twitteru 

Ovog tjedna održava se zajednički sastanak tri parlamentarna odbora na kojem će se raspravljati o pravima europskih građana koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu. Parlamentarni istražni odbor o slučaju panamskih dokumenata održava sastanak s predstavnicima poreznih vlasti. Klubovi zastupnika pripremaju se za plenarnu sjednicu.

Stanje i prava Europljana koji žive i rade i Britaniji i britanskih građana koji žive u 27 država članica bit će tema rasprave javnog saslušanja u četvrtak, 11. svibnja, kojeg organiziraju zajednički odbori za Građanske slobode, predstavke i tržište rada. Stajalište Parlamenta je jasno: interesi građana su prioritet u pregovorima o povlačenju Ujedinjenog Kraljevstva. Na sastanku će govoriti koordinator za Brexit Guy Verhofstadt (ALDE, Belgija) i Anne-Laure Donskoy iz udruge „3 milijuna“ koja se bori za interese Europljana u  Britaniji.


Istražni odbor za pranje novca, izbjegavanje plaćanja poreza i utaju poreza (PANA) održava javno saslušanje predstavnika Kanalskih otoka, Gibraltara i Madeire o njihovim poreznim sustavima u utorak, 9. svibnja. Rasprava će se usredotočiti na suradnju s EU-om i korake koje lokalne vlasti provode u borbi protiv poreznih smicalica.


Tijekom tjedna klubovi zastupnika održavaju sastanke kako bi pripremili plenarnu sjednicu u Strasbourgu. Plenarna će glasati o novim pravilima koji dopuštaju građanima da nesmetano pristupaju svojim filmovima, glazbi i programima na internetu dok su u drugoj zemlji, a raspravljat će se također o napretku Kosova i Srbije.