Podijeli ovu stranicu: 

Posjet glavnog tajnika Ujedinjenih naroda, rasprava o pregovorima o Brexitu, rezolucija o razmještanju izbjeglica, vladavina prava u Mađarskoj i borba protiv homofobije ovog su tjedna bili na dnevnom redu sjednice Europskog parlamenta u Strasbourgu. Zastupnici su također glasali o novim pravilima prema kojima pretplate na internetske programe, filmove i glazbu vrijede u svim državama Europske unije.

Europski parlament je 18. svibnja  glasao o novim pravilima prema kojima se može pristupiti pretplatama na internetske programe, filmove i glazbu iz drugih država članica Europske unije. Pravila bi mogla stupiti na snagu u roku od godine dana.


Sve više ratnih sukoba, kršenja ljudskih prava, klimatske promjene i globalizacija među ključnim su globalnim izazovima prema glavnom tajniku Ujedinjenih naroda Antóniju Guterresu koji se tijekom svog govora u Europskom parlamentu, 17. svibnja, založio da EU i UN rade zajedno kako bi ih riješili.


U srijedu su zastupnici raspravljali o rezultatima sastanka Vijeća posvećenom pitanju pregovora o Brexitu s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom i glavnim pregovaračem Michelom Barnierom.


Nakon prethodne plenarne rasprave, zastupnici su izglasali rezoluciju u kojoj kažu da trenutna situacija u Mađarskoj predstavlja očit rizik ozbiljnog kršenja vrijednosti EU-a te opravdava pokretanje postupka iz članka 7.


Premještanjem izbjeglica i ravnopravnim dijeljenjem odgovornosti Europska unija želi olakšati teret zemalja poput Italije i Grčke koje su posljednjih godina na udaru izbjegličke i imigracijske krize. U rujnu istječe rok za premještanje 160 tisuća tražitelja azila iz Grčke i Italije u druge zemlje EU-a, stoga su zastupnici poslali poruku vladama država članica da otežavaju rješavanje pitanja.


Međunarodni dan borbe protiv homofobije obilježen je 17. svibnja, a tom su prigodom zastupnici Europskog parlamenta raspravljali o izvješćima nezavisnih ruskih medija i organizacija za ljudska prava prema kojima se okrutno postupa nad homoseksualnim muškarcima u Čečeniji. Rezolucija je izglasana 18. svibnja.


Europski zastupnici predložili su niz mogućih mjera kako bi se 88 milijuna tona godišnje bačene hrane smanjilo za pedeset posto do 2030. godine. Pozvali su Europsku komisiju da ukine postojeća ograničenja na doniranje hrane, te da potrošačima bolje objasni značenje oznaka „rok upotrebe“ i  „najbolje upotrijebiti do“. Više u infografici o rasipanju hrane.


Parlament je po drugi put odbacio prijedlog Europske komisije za stvaranje popisa zemalja „u riziku“ od pranja novca. Zastupnici žele da EU ima neovisan i autonomni postupak.


Globalizacija je najveći izazov s kojima se suočavaju građani EU-a, rekli su europski zastupnici u utorak tijekom rasprave s potpredsjednikom Komisije, Jyrki Katainenom, te su podržali nedavnu procjenu globalizacije Europske komisije.