U čast branitelja ljudskih prava: Izložba povodom 30 godina Nagrade Saharov 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Na 30. godišnjicu Nagrade Saharov Europski parlament u suradnji s Magnum photos pokreće dokumentarni projekt s izložbom o radu i životu branitelja ljudskih prava iz cijelog svijeta.

Nagrada Saharov dodjeljuje se od 1988. godine organizacijama i pojedincima koji su dali izniman doprinos borbi za ljudska prava u cijelom svijetu. Kroz nadolazeću godinu izložba o njihovom radu, ali i radu ostalih aktivista, proputovat će različite države članice i približiti građanima važnost slobode misli i djelovanja.

Izložba „Oni brane naše slobode - 30 godina Nagrade Saharov“ s preko 100 fotografija putovat će svijetom kako bi se posjetitelji upoznali s teškom i ponekad opasnom borbom za plemenite ciljeve. U Hrvatskoj će je u svibnju ugostiti grad Rovinj.  

Asma Kaouech aktivistica je iz Tunisa koja radi na prevenciji radikalizacije mladih ljudi. Njena udruga Fanni Raghman Anni nudi mladim Tunižanima priliku da se izraze kroz ulični teatar, radionice i kulturne aktivnosti. Fotografirala Newsha Tavakolian.

Asma Kaouech, 25 godina ©Newsha Tavakolian/Magnum Photos, 2017 
Izvedba predstave o revoluciji 2011. s udrugom Fanni Raghman Anni ©Newsha Tavakolian/Magnum Photos, 2017 

Kambodžanin Samrith Vaing putuje u udaljena sela i dokumentira autohtone manjine koje se susreću s nasilnim iseljavanjima te razgovara s njima o pravima. Njihov način života pod prijetnjom je od agresivne poljoprivredne industrije kojoj je profit bitniji od lokalnog stanovništva. Fotografirao Jérôme Sessini.

Samrith Vaing, 35 godina ©Jérôme Sessini/Magnum Photos, 2017 
Škola u Anlong Srey, u provinciji gdje se Kui manjina bori za zaštitu šuma ©Jérôme Sessini/Magnum Photos, 2017 

Jadranka Miličević bila je izbjeglica rata u Bosni i Hercegovini i aktivistica je za ženska prava. Putuje po selima i pomaže ženama koje žele preuzeti kontrolu nad svojim životima i osamostaliti se. Kroz njenu udrugu i radionice koje organizira ona promiče rodnu ravnopravnost i pozitivni razvoj obrazovanja i društva. Fotografirala Bieke Depoorter.

Jadranka Miličević putuje kroz Bosnu, Srbiju i Crnu Goru i educira stanovnike malih sela ©Bieke Depoorter/Magnum Photos, 2017 
Elda Šišić iz sela Vareš. Njena majka Lejla Omerović osnovala je lokalnu udrugu Zvjezda Vareši za žene ©Bieke Depoorter/Magnum Photos, 2017 

Bivši javni službenik iz Etiopije Ameha Mekonnen postao je odvjetnik koji se bori za ljudska prava, naročito za prava novinara suočenih s vladinom cenzurom. Njegov je svakodnevni život stalna i opasna borba za slobodu govora i pravo na kritiku i neslaganje. Fotografirao Enri Canaj.

Ameha Mekonnen ©Enri Canaj/Magnum Photos, 2017 
Natnael Feleqe 30, bloger i Getachew Shiferaw, 32, novinar - klijenti Mekonnena ©Enri Canaj/Magnum Photos, 2017