Stanje Europske unije: Što smo postigli i koliko je posla još pred nama  

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

SOTEU 2018 

Rasprava o stanju Europske unije održava se u srijedu, 12. rujna u 9:00 u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Saznajte kako pratiti raspravu putem interneta i uključite se u raspravu na društvenim mrežama.

Godišnja rasprava o stanju Europske unije prilika je za zastupnike da ocijene dosadašnji rad i planove Europske komisije te sudjeluju u oblikovanju radnog programa za budućnost. Ovogodišnja rasprava naročito je važna jer se radi o posljednjoj prije novih europskih izbora u 2019. nakon kojih nastupa novi sastav Europske komisije. Rasprava neće samo biti pregled postignutih zadataka i obećanja građanima EU-a, već će postaviti tonalitet za novo petogodišnje razdoblje.

Raspravu otvara predsjednik Jean-Claude Juncker svojim godišnjim govorom u kojem se osvrće na postignuća u protekloj godini i predstavlja prioritete za iduću godinu. Nakon toga slijedi rasprava sa zastupnicima.

Među velikim pitanjima u prošlogodišnjoj raspravi bili su planovi o obrani, sigurnost, migracije, međunarodna trgovina, društvena jednakost, kako osnažiti proračunski kapacitet EU-a i demokratski postupak donošenja odluka. Više u priopćenju za javnost.

Pratite uživo

Pratite raspravu na našim internetskim stranicama ili na stranicama EbS-a na bilo kojem od 24 službena jezika.

Facebook

Raspravu također može pratiti uživo na Facebook profilu Parlamenta.

Zastupnici

Pratite reakcije zastupnika na društvenim mrežama putem našeg alata Newshub.

Twitter

Reakcije na hrvatskom jeziku također možete pratiti na našem Twitter profilu ili koristeći oznaku #SOTEU.

Audiovizualni materijali

Parlamentarna audiovizualna služba postavljat će videa i fotografije na internetske stranice.

Uloga Parlamenta

Rasprava i govor o stanju Europske unije nisu vezani samo uz demokratsku odgovornost građanima, već i uz princip transparentnosti. Održava se tradicionalno tijekom rujanskog plenarnog zasjedanja.

Europski parlament kao jedina izravno birana institucija EU-a predstavlja na raspravi glas građana na europskoj razini. Tijekom izbora 2014. birači su prvi put imali priliku utjecati na izbor predsjednika Europske komisije što je rezultiralo većom ulogom Europskog parlamenta u postavljanju radnog programa za EU.

U manje od godinu dana stotine milijuna Europljana izabrat će novi sastav Europskog parlamenta i odlučiti o novom predsjedniku Komisije. Više o tome u prilogu za medije.

Uključite se

Ako želite sudjelovati u širenju vijesti o europskim izborima 2019. posjetite https://www.thistimeimvoting.eu/.