Ovog tjedna u EP-u: Facebook, smanjenje plastičnog otpada, Nagrada Saharov 2018. 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Istraga zloupotrebe osobnih podataka na Facebooku, glasanje o mjerama za smanjenje plastičnog otpada i objava užeg izbora kandidata za Nagradu Saharov 2018.

Smanjenje plastike za jednokratnu upotrebu

Članovi Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) glasovat će u srijedu o novim pravilima koja bi se trebala primijeniti do 2021., a obuhvaćaju smanjenje plastike u morima i zabranu najčešće pronađenog plastičnog otpada na morskim obalama - pribora za jelo, tanjura, štapića za uši i slamki.

 

Facebook
U nacrtu rezolucije Parlament poziva na cjelovitu istragu o zloupotrebi osobnih podataka u političke svrhe na Facebooku i udar na zaštitu podataka. Odbor za građanske slobode i pravosuđe (LIBE) glasuje o nacrtu u srijedu. Rezolucija se nastavlja na raspravu između zastupnika i šefa Facebook-a Zuckerberga oko Cambridge Analytic skandala. Glasovanje na plenarnoj sjednici dolazi na raspored u listopadu.

 

Nagrada Saharov
U utorak će Odbor za vanjske poslove (AEFT) (u suradnji s Odborom za razvoj (DEVE) i Odborom za ljudska prava (DROI)) glasovati za troje od ukupno osam nominiranih za Nagradu Saharov za slobodu misli 2018. Dobitnik će biti objavljen 25. listopada, a Nagrada će se uručiti 12. prosinca.

 

Humanitarne vize
Odbor za građanske slobode i pravosuđe (LIBE) glasovat će u srijedu o prijedlogu zakonodavne inicijative koja predlaže izdavanje humanitarnih viza. Ovo bi omogućilo onima koji traže azil da u konzulatima podnesu zahtjev za putovanje u Europsku Uniju čime bi izbjegli opasna putovanja i krijumčarenja.

 

Bono
Na isti dan, u srijedu, Europski Parlament u Bruxellesu posjetit će frontman grupe U2 i suosnivač ONE Campaign, Bono Vox. Udruga ONE je međunarodna organizacija koja se bori protiv ekstremnog siromaštva i bolesti, posebice u Africi .

 

Prava putnika u željezničkom prometu
Putnici koji putuju željeznicom godišnje prijeđu više od 500 milijardi kilometara. U utorak će Odbor za promet i turizam (TRAN) odlučivati o oštrijim pravilima za zaštitu putnika. Pravila su slična onima koja se odnose na zračna putovanja.

 

Budžet EU-a za 2019.
Zastupnici Odbora za proračune glasuju o budžetu za 2019. Glasanje će se na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu održati 24. listopada.

 

Konferencija
Na koji način tehnologija utječe na kredibilitet izbora? Parlament od 10. do 11. listopada organizira konferenciju na visokoj razini s ciljem rasprave ovih i drugih izazova koji se tiču promatračkih misija diljem svijeta. Konferencija će se moći pratiti uživo.

 

Zapadni Balkan
Godišnje procjene o ulasku u EU objavit će se za Srbiju, Kosovo, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju. Zastupnici Odbora za vanjske poslove (AFET) odlučit će u utorak o ovih pet izvješća.