Ovog tjedna u EP-u: Od ravnoteže poslovnog i privatnog života do autorskih prava 

 
 

Podijeli ovu stranicu: 

Ovog tjedna u EP-u 

Poboljšanje ravnoteže poslovnog i privatnog života, zaštita autorskih prava na digitalnom tržištu te borba protiv utaje poreza na rasporedu su ovog tjedna u Bruxellesu.

Borba protiv utaje poreza

Nakon jednogodišnje istrage koja je uključivala saslušanja s ministrima financija i nacionalnim vlastima, posebni Odbor za financijski kriminal, utaju poreza i izbjegavanje plaćanja poreza (TAXE III) glasuje o svojim konačnim preporukama u srijedu, 27. veljače.


Autorska prava na digitalnom tržištu

U utorak, 26. veljače, Odbor za pravna pitanja (JURI) glasuje o sporazumu koji je postignut između pregovarača EP-a i Vijeća o novim pravilima za autorska prava na digitalnom tržištu. Novim se pravilima želi osigurati da se autorska prava poštuju i na internetu te da su svi umjetnici i autori priznati i plaćeni za svoj rad.


Ravnoteža poslovnog i privatnog života

Također u utorak, Odbor za zapošljavanje i socijalna pitanja (EMPL) glasuje o novim pravilima koja će postaviti minimalne zahtjeve svim članicama za ravnotežu privatnog i poslovnog života. Ciljevi novih mjera su jačanje zastupljenosti žena na radnom mjestu i jačanje uloge oca ili ekvivalentnog drugog roditelja u obitelji.


Svjetski kongres protiv smrtne kazne

Europski parlament u srijedu ugošćuje 7. Svjetski kongres protiv smrtne kazne. Najveći je to svjetski događaj u tu svrhu koji okuplja preko 1000 dionika iz 140 zemalja, a organizira ga ECPM.