Podijeli ovu stranicu : 

članci 

infographic illustration        

Iako su neki strani građani imali pravo glasovanja na referendumu (Irci, Ciprani i Maltežani), za većinu građana Europske unije koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu Brexit donosi niz neželjenih posljedica i nesigurnost. EU želi postići dogovor kako bi zaštitio prava svojih građana što je moguće prije tijekom pregovora o povlačenju. Ovog tjedna Parlament održava saslušanje o problemu. Pratite sastanak u internetskom prijenosu.

članci 

Ograničenja u pregovorima o Brexitu        
Priopćenje za tisak 

Priopćenje za tisak 

Većina zastupnika usvojila je u srijedu rezoluciju u kojoj su i službeno odredili ključna načela i uvjete sporazuma o povlačenju. Sporazum koji bi se usvojio na kraju pregovora između UK i EU treba odobriti Europski parlament.

Brexit talks: President Tajani in London        

Antonio Tajani naglasio je važnost zaštite građanskih prava u pregovorima o Brexitu tijekom sastanka s premijerkom Ujedinjenog Kraljevstva Theresom May održanog jutros u Londonu. „Poruka Europskoj parlamenta je jasna: interesi građana naš su prioritet,“ rekao je. Tema razgovora u Londonu službeno je stajalište Parlamenta o smjernicama za pregovore o britanskom povlačenju, kojeg su zastupnici usvojili na plenarnoj sjednici 6. travnja. May je pozvana da se obrati Parlamentu.

infographic illustration        

Britanska vlada objavila je danas pokretanje Članka 50 Ugovora o EU-u, koji opisuje postupak službenog povlačenja države članice iz Europske unije. Od današnjeg dana Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija imaju dvije godine za pregovore o povlačenju. Uz to, dvije strane morat će dogovorit nove odnose, što bi moglo trajati značajno dulje. Saznajte više o postupku i ulozi Europskog parlamenta.

Priopćenje za tisak 

Otvarajući izvanrednu sjednicu, predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz napomenuo je da je ovo prvi put da je plenarna sjednica sazvana u tako kratkom roku, ali je i naglasio da je odluka građana Ujedinjenog Kraljevstva da napuste EU također bez presedana.

članci 

Conference of Presidents after the UK government’s triggered of Article 50 TEU        
Priopćenje za tisak 

Priopćenje za tisak 

Konferencija predsjednika odobrila je prijedlog rezolucije čelnika četiri kluba zastupnika i Odbora za ustavna pitanja, u kojem definiraju uvjete za konačno odobrenje sporazuma o povlačenju Ujedinjene Kraljevine od strane Europskog parlamenta. O nacrtu prijedloga raspravljat će se i glasovati sljedeće srijede.

Vaša građanska prava u EU        

Ujedinjeno Kraljevstvo i Europska unija uskoro počinju pregovore o uvjetima novih odnosa, a o rezultatu istih odlučuje Europski parlament koji treba dati zeleno svjetlo na kraju postupka. Zastupnici će sutra raspravljati i glasovati o prioritetima Parlamenta, a temeljni princip bit će zaštiti prava građana. Više o pravima građana EU-a u našem videu.