Podijeli ovu stranicu: 

članci 

Measuring exhausts of a car ©AP Images/ European Union-EP        

Milijuni vozila s dizel motorima od nekoliko proizvođača usred su skandala namještanja rezultata testova na emisije stakleničkih plinova koji je izbio u rujnu 2015. Nakon godinu dana istrage, 28. veljače, Istražni odbor za mjerenje emisija u automobilskom sektoru zaključio je s radom usvojivši niz zaključaka i preporuka. Tekst je usvojen na planernoj sjednici u travnju 2017.

Interview with Daniel Dalton        

Skandal varanja na ispitivanjima štetnosti vozila za okoliš otkrio je slabosti europskog sustava certificiranja vozila. U četvrtak, 9. veljače, zastupnici Odbora za unutarnje tržište odobrili su nova pravila koja bi trebala osigurati kvalitetnija testiranja te bolji nadzor utjecaja na okoliš i sigurnosti vozila koja su već na cestama. Razgovarali smo s izvjestiteljem Danielom Daltonom (ECR, Ujedinjena Kraljevina).

Emisija iz vozila: istražni odbor izvlači pouke iz skandala        

Nakon godinu dana duge istrage Odbor za mjerenje emisija u automobilskom sektoru (EMIS) glasuje danas o završnom izvješću i prijedlogu preporuka Europskog parlamenta u kojima se traže strože kontrole i provođenje pravila na europskoj razini. „Naučili smo lekciju i sad ćemo odraditi svoju domaću zadaću kako se skandal ne bi ponovio“, kaže Jens Gieseke (EPP, Njemačka), jedan od izvjestitelja. Saznajte više u videu.

članci 

Supodnositelji izvješća parlamentarnog Istražnog odbora koji istražuje skandal s ispitivanjem štetnih emisija otkriva niz previda i prijevara u proteklim godinama.   
       

Parlamentarni odbor za mjerenje emisija u automobilskom sektoru (EMIS) na polovici mandata ima jasniji uvid u skandal koji je potresao industriju u 2015. kada je otkriveno da su proizvođači automobila varali na ispitivanjima štetnosti vozila za okoliš. Izvješće je na dnevnom redu sjednice, danas, 13. rujna. Saznajte više u intervjuu s izvjestiteljima Gerben-Janom Gerbrandyem i Pablom Zalba Bidegainom.

Emissions of a starting diesel engine ©AP Images/ European Union-EP        
Priopćenje za tisak 

Priopćenje za tisak 

Parliament’s car emissions inquiry urgently needs more information from the EU Commission, it says in a resolution voted on Tuesday. Half-way through its mandate, the Committee of Inquiry into Emission Measurements in the Automotive Sector (EMIS), has yet to receive some Commission documents on emission measurements and details of expert group work on vehicle type approval procedures, notes the text. The inquiry’s final report is due in spring 2017.

Diesel emission check ©AP Images/ European Union-EP        

Istražni odbor za mjerenje emisija u automobilskom sektoru (EMIS od eng. Emission measurements in the automotive sector) ušao je u drugu fazu prikupljana dokaza te održava saslušanje s predstavnicima industrije u srijedu 13. i četvrtak 14. srpnja. Predsjednica Odbora Kathleen Van Brempt (S&D, BE) objasnit će dosadašnji rad i odgovoriti na pitanja javnosti na Facebook Live video prijenosu u četvrtak, 14. srpnja od 14:00

EMIS_hr.jpg        

Zagađenje zraka uzrokuje više od 430 tisuća smrtnih slučajeva godišnje u Europi. Vozila, naročito na dizel gorivo, glavni su izvor dušikovih oksida (NOx) u zraku, uključujući otrovnog dušik dioksida. EU postavlja granice na emisije zagađivača iz automobila te nalaže obavezna testiranja, međutim, studije pokazuju kako su emisije na cestama nekoliko puta veće nego kad se mjere u laboratorijima. Zastupnici se stoga zalažu za postupak koji bi približio uvjete testiranja onima na cestama.

članci 

Priopćenje za tisak 

Europski parlament je odlučio osnovati Istražni odbor od 45 članova kako bi istražio navodna kršenja i nepravilnosti zemalja članica i Europske komisije prilikom primjene zakonodavstva Unije pri mjerenju emisija u automobilskom sektoru. Istražni odbor predstavit će privremeno izvješće u roku od 6 mjeseci nakon što započne s radom i konačno izvješće u roku od 12 mjeseci od početka svog rada.