Podijeli ovu stranicu: 

članci 

Lamiya Aji Bashar receiving the European Parliament’s Sakharov Prize for Freedom of Thought in Strasbourg, 13 December 2016        

Preživjele su zatočeništvo od strane tzv. Islamske države (IS-a), aktivistice za prava jezida i žrtava seksualnog ropstva, Nadia Murad i Lamija Aji Bašar danas su, 13. prosinca, primile Nagradu Saharov za slobodu mišljenja. „Više od 3500 djece i žena taoci su i robovi pod Islamskom državom. Svakog dana umiru po tisuću puta“, rekla je Lamija Aji Bašar na svečanoj dodjeli Nagrade u Europskom parlamentu u Strasbourgu.

Nakon što su izbjegle kandžama Islamske države, Nadia Murad i Lamiya Aji-Bashar postale su simbolom borbe jezidske zajednice. Dirljiv portret dviju dobitnica nagrade Saharov za slobodu mišljenja za 2016. godinu.
       

Nagrada Saharov Europskog parlamenta bit će 13. prosinca uručena dvjema žrtvama okrutnosti tzv. Islamske države nad pripadnicama zajednice jezida Nadiji Murad (23 godine) i Lamiji Aji Bašar (19 godina). One su preživjele seksualno ropstvo i postale glasnogovornice žena koje je IS seksualno zlostavljao te zajednice jezida u Iraku. Saznajte više o njima u videu te pratite svečanost dodjele Nagrade uživo na našima stranicama u 12:00.

Murad-Bashar ©AP Images/ European Union-EP & ©Enric Vives-Rubio/Público        

Nadia Murad i Lamija Aji Bašar, koje javno podržavaju zajednicu Jezida u Iraku, dobitnice su Nagrade Saharov za slobodu misli 2016. odlukom predsjednika Martina Schulza i predsjednika klubova zastupnika Europskog parlamenta. Dodjela nagrade održat će se u Strasbourgu 14. prosinca.

Pratite na društvenim mrežama 
  • Nagrada #Saharov 

članci 

1/5 Zahra, from the Yazidi religious minority, shows the identity card of her 18-year-old daughter Bishara captured by Islamic State militants trying to flee Sinjar, Iraq. 11 November 2014 ©Alfred Yaghobzadeh        

Ove godine Europski parlament dodjeljuje Nagradu Saharov dvjema ženama koje su preživjele ropstvo u rukama Islamske države: Nadiji Murad i Lamiji Aji Bašar. Nad njihovom zajednicom jezida u Iraku militanti IS-a provode genocidnu kampanju koja je ostavila na tisuće mrtvih i zarobljenih. Saznajte više kroz reportažu fotografa Alfreda Yaghobzadeha.

1_finalists_Dundar_Dzhemilev_Murad-Bashar        

Novinar Can Dündar i njegovi kolege koji se bore za slobodu govora u Turskoj, vođa krimskih Tatara Mustafa Džemilev, aktivistice koje su preživjele genocid nad Jezidima Nadia Murad Basee i Lamija Aji Bašar u finalu su Nagrade Saharov Europskog parlamenta odlukom odbora za vanjske odnose i razvoj 11. listopada. Dobitnik/ca bit će izabran od strane predsjednika Parlamenta i klubova zastupnika 27. listopada, a svečana dodjela održat će se u Strasbourgu 14. prosinca.

Andrei Sakharov ©Ali Ferzat 2016        

Novinar Can Dündar i njegovi kolege koji se bore za slobodu govora u Turskoj, vođa krimskih Tatara Mustafa Džemilev, aktivistice koje su preživjele genocid nad Jezidima Nadia Murad Basee i Lamiya Aji Bashar te ujgurski akademik Ilham Tohti nominirani su ove godine za Nagradu Saharov. Zastupnici su ih službeno predstavili ovog četvrtka, 6. listopada na zajedničkom sastanku odbora za vanjske odnose i razvoj te pododbora za ljudska prava. Dobitnik Nagrade bit će proglašen 27. listopada.

članci 

Nadia Murad i Lamija Aji Bašar